hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bomlaszt-e a német alkotmánybíróság?
AZ EU BÍRÓSÁGÁVAL SZEMBEN HOZOTT ÍTÉLET INTEGRÁCIÓS VITÁT VÁLTOTT KI
Bomlaszt-e a német alkotmánybíróság?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 28.
A német alkotmánybíróság első ízben engedte meg magának, hogy vitassa az Európai Unió Bíróságának ítélkezési jogkörét. Ez egyes elemzők szerint bizonytalanságot teremt, míg mások az Unióval szembeni nyílt hadüzenetnek fogják fel.

A konkrét eset röviden a következő: május elején az Európai Központi Bank (EKB)  kötvényvásárlási programjának régóta elhúzódó ügyében hozott ítéletet a német alkotmánybíróság, ami szembement az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi döntésével. A két bíróság közötti vita rávilágít arra az ellentétre, ami a tagállamok és az Európai Unió intézményei között húzódik, bár a nagy nyilvánosság ezek közül leginkább a politikai vitákat érzékelte eddig. A német alkotmánybíróság döntése azonban nem előzmények nélküli; korábban is voltak olyan ítéletei, amelyek ha felül nem is írták az uniós jogot, de annak megszorító értelmezése mellett tették le a voksukat, amely az integrációs törekvések mérséklését eredményezte (részletesen lásd később).

Azt, hogy mennyire verte ki a biztosítékot a német taláros testület döntése, jól mutatja mind az EUB, mind Ursula von der Leyen bizottsági elnök reakciója.

A bíróság nyilatkozatában elítélte a német alkotmánybíróság döntését, amelyben megkérdőjelezte az EUB elsőbbségét az uniós jog értelmezésében:„Annak biztosítása érdekében, hogy az uniós jogot egységesen alkalmazzák, az EUB – amelyet a tagállamok e célból hoztak létre – kizárólagos hatáskörrel rendelkezik annak megállapítására, hogy valamely uniós intézmény döntése vagy eljárása ellentétes-e az uniós joggal.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!