hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alkohol, dohányzás és kábítószer: a magyar fiatalok még mindig az élbolyban vannak
A karanténben is tovább hódítanak a szerek
Alkohol, dohányzás és kábítószer: a magyar fiatalok még mindig az élbolyban vannak

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 06.
2010 után mind európai, mind hazai viszonylatban csökkenés mutatkozott a tinédzserek körében a különböző szerek használata terén. Ezzel együtt alkohol, dohányzás és kábítószer-fogyasztás tekintetében a magyar fiatalok még mindig az élbolyban vannak, hűen leképezve a felnőtt magyar társadalmat.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A kijárási tilalom ellenére idén sem volt sokkal nyugodtabb a szilveszter az Országos Mentőszolgálatnál. Tavaly is, idén is 3050 körüli esetet kellett ellátniuk: jellemzően közlekedési balesetek, tűzesetek, verekedések sérültjeit, illetve belgyógyászati rosszullétek miatt szenvedőket. Tavaly több mint 200 embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, közülük 20 fő volt kiskorú – az idei szilveszter e téren nyugisabbra sikeredett: ezúttal 100-an kerültek detoxikálóba, köztük heten voltak 18 év alattiak. 

Az újévi mérlegek jól tükrözik, hogy – különösen az alkohol terén – a kiskorúak zöldfülű kezdők a felnőtt népességhez viszonyítva. De miként a magyar felnőtt lakosság, úgy a magyar tinédzserek is előkelő helyen állnak a nemzetközi szerfogyasztási statisztikákban. A mintakövetés ráadásul ma már nem csak a legális drogok terén jellemző – szociális munkások szerint például a cigánytelepeken minden korosztályban megfigyelhető, hogy az alkoholt kiszorítják az olcsóbb, könnyen hozzáférhető, pusztító hatású dizájner drogok. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!