hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Függő magyarok
Az alkohol mindent visz
Függő magyarok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 07.
Magyarországon minden harmadik középiskolás fiatal rendszeresen – többségük hetente – fogyaszt alkoholt, a legtrendibb italok pedig az égetett szeszek. A felnőttek körében sem szívderítő a helyzet, ha függőségekről van szó.

A Szétcsúszva program on­line felmérése – amelyben félezernél több 14 és 18 év közötti fiatal vett részt – azt mutatja, hogy a hazai középiskolások közel 80 százaléka 15 évesen vagy annál fiatalabb korban próbálta ki az alkoholt, és alig 3 százalékuk érintetlen még ezen a téren. A megkérdezettek csaknem negyede hetente egyszer, jellemzően hétvégén fogyaszt alkoholt, 7 százalékuk pedig hetente több alkalommal is. Összességében minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt – derül ki a kutatásból, amely arra is rávilágít, hogy 14 éves korban vagy az alatt a kisebb településeken sokkal több fiatal próbálja ki az alkoholt, mint Budapesten.

A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbben (41 százalék) leggyakrabban égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rumot, vodkát stb.) fogyasztanak, és a válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy ha iszik, akkor jobban ki tudja engedni a gőzt, minden negyedik kitöltő pedig csak alkohollal tud „ráhangolódni” a hétvégi bulira.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
A fiatalok alkoholfogyasztását nagyban meghatározza, hogy mit látnak otthon.(fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

A felmérésben részt vevők közel kétharmada volt már másnapos, és közel ugyanennyien hánytak már alkoholtól. A válaszadók csaknem negyede jelezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongó lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!