hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lájkolj okosan!
Lájkolj okosan!

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 09.
Mi köti össze ifjabb JFK-t, az ananászt és Anakin Skywalkert egy mentőmellénnyel? Nem egyszerű a válasz, de mire a Lájkolj okosan című könyv végére érünk, remélhetőleg összeáll a kép. Annyit mindenesetre elárulunk, hogy „ez a könyv a szexről, a randikról, a házasságról és a szerelemről szól” – huszonegyedik századi módon, a huszonegyedik századi fiataloknak – és persze mindenki másnak.

„De ennél sokkal több is van benne. Nem azért szántam rá az időmet a megírására, hogy annyit mondjak neked: Ne kövess el bűnt… Az üzenet, ami tüzet gyújt a csontjaimban az, hogy Isten fel akar emelni, hogy elfoglald a téged megillető helyet és megváltoztasd a világot… Hogy teljes legyen a kép: ez nem fog menni, ha nem követed Istennek az életedre szóló tervét – és ebben benne van a szerelmi életed is” – írja a szerző, Levi Lusko a bevezetőben. És valóban, a könyv egyik legnagyobb erénye, hogy nem egy dogmatikus tiltásgyűjteményt tart kezében az olvasó, hanem jelentős mértékben személyes – és néha fájdalmas – tapasztalatokon is alapuló jótanácsokat ahhoz, hogy a párválasztás és a párkapcsolat területén olyan megfontolt döntéseket hozzon, amelyek sikerhez vezetnek, nem tragédiához.

A könyv eredeti címe (Swipe right) a Tinder nevű randevúszer­vező applikációra utal, amelyben jobbra vagy balra kell görgetni, attól függően, hogy a szoftver használójának tetszik-e a javasolt személy vagy sem. Az eredeti cím (amelyhez igazodott a magyar fordítás is) a szerző javaslatát is tartalmazza egyben: válasszunk helyesen – és ehhez bőséges útmutatót is ad.

Lusko alapállítása, hogy a jelenleg uralkodó kultúra olyannyira túlszexualizált – ennek tipikus termékei például az olyan randi-appok, mint az OkCupid, a Grindr vagy a Tinder –, hogy a fiatalok fel sem fogják választásaik tétjét. Lusko ezt az állítást egy egyedi ötlettel, az ananász történetén keresztül világítja meg. A meghökkentő felütések és a figyelemfelkeltő történetek mellesleg végigkísérik a könyvet: minden fejezet egy, a témától látszólag teljesen távol álló, ugyanakkor érdekes történettel kezdődik, amelyről a fejezet végére kiderül, hogy nagyon is tanulságos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!