hetilap

Hetek hetilap vásárlás
800 ezer ember lehet Magyarországon, aki alkoholbetegnek számít
Öl, butít és nyomorba dönt
800 ezer ember lehet Magyarországon, aki alkoholbetegnek számít

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 13.
Az elmúlt évtizedben a fiatal felnőttek és a diplomások egyenesen élre törtek mind a nagyobb, mind a kulturáltabb ivászatok terén. Ennek okait kerestük szakértők segítségével.

Magyarországon 2009 és 2019 között emelkedett a nagyivók és a mértékletes alkoholfogyasztók aránya is. Különösen kirívó volt a növekedés a felsőfokú végzettségűeknél, valamint a 18–34 éves korosztályban, ahol megduplázódtak a korábbi, viszonylag szolidabb értékek. Így – legalábbis az Európai lakossági egészségfelmérés legutóbbi adatainak fényében, melyeket a KSH tett közzé – a fiatal felnőttek, illetve a felsőfokú végzettségűek ma már élen járnak a nagyivás (6 százalék) és a rendszeres italozás (21–27 százalék) tekintetében Magyarországon. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent az absztinensek aránya is, ami a felsőfokú végzettségűeknél tíz év alatt 25-ről 17 százalékra, míg a társadalom egészében 37-ről 29 százalékra süllyedt.

A problémás alkoholfogyasztási szokások terén szembetűnő a nemek közti tradicionális különbségek halványulása: bár a férfiak még mindig jóval nagyobb mértékben és gyakorisággal italoznak, mint a nők, továbbá mindkét nem körében növekszik az alkoholfogyasztás, a nők – különösen a fiatalok – folyamatos felzárkózása látható a nagyivás, de még inkább a mértékletesebb alkoholfogyasztás tekintetében. 2009–2019 között 7-ről 12 százalékra nőtt a nőknél, illetve 35-ről 40 százalékra a férfiaknál a mértékletes vagy nagyivók aránya. A társadalom legnagyobb része, 46 százaléka pedig önmagát a „ritkán alkoholizálók” közé sorja, ami meglehetősen tág fogalom (lásd a keretes írást).

Az országos átlagnál (5,2 százalék) rosszabb nagyivási mutatókkal a budapesti, a Pest megyei és az észak-magyarországi régiók rendelkeznek, a legkevésbé nagyivók pedig a dél-alföldiek (3,4 százalék). A mértékletesebb alkoholizálási szokásokban nincsenek kirívó különbségek a térségek között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!