hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izraeli űrkutatás atyjának könyve katonai és földön kívüli titkokról
Kik figyelnek az űrből?
Az izraeli űrkutatás  atyjának könyve katonai  és földön kívüli titkokról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 06.
Nagy feltűnést keltett tavaly év végén az izraeli űrkutatási program egykori vezetőjének, Haim Eshednek a nyilatkozata, amelyben azt állította, hogy több ország – köztük az Egyesült Államok és Oroszország – már évtizedek óta kapcsolatban áll idegen civilizációk képviselőivel. Most elolvastuk Eshed professzor új könyvét.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

„Decemberben jelent meg A horizonton is túl címmel – egyelőre csak héberül – Haim Eshed önéletrajzi-tudományos könyve, amelyből kiderül, hogyan lett Izrael űrhatalom, elsőként a Közel-Keleten.

A 81-es alakulat

Haim Eshed Isztambulban született, másfél éves volt, amikor családjával bevándoroltak Izraelbe. A fiatal Haim a katonai szolgálat után mérnöki diplomát szerzett, majd a hírszerzés műszaki fejlesztési élcsapatához, az ún. 81-es alakulathoz került. Ez az 1960-ban megalakult részleg foglalkozott a csúcstechnológiás fejlesztésekkel, elsősorban a felderítés számára. Ők voltak az első start-up, évtizedekkel azelőtt, hogy ez a fogalom megszületett volna. Az általuk kifejlesztett eszközök is messze megelőzték korukat. Ilyen volt a hatvanas években megépített első drón, amelyet Egyiptomban és Libanonban vetettek be sikerrel. Az alacsonyan repülő, automata fényképezőgépekkel felszerelt eszközök nélkül a libanoni mély völgyekben elrejtett rakétaállásokat nem tudta volna az izraeli hadsereg beazonosítani. 1983-ban az Egyesült Államok is Izrael segítségét kérte egy speciális drón kifejlesztéséhez. Ez lett az RQ–2 Pioneer, amelyet az első öbölháborúban vetett be sikerrel az amerikai hadsereg. Izrael olyan előnyben volt ezen a területen, hogy 1985-ben ők birtokolták a világ összes harci drónjának 60 százalékát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!