hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai „UFO-jelentés”: nincs magyarázat az ismeretlen repülő járművekre
Valami van a levegőben
Amerikai „UFO-jelentés”: nincs magyarázat az ismeretlen repülő járművekre

A Pentagon egyik felvétele az ismeretlen repülő járművekről.(Fotó: AP / Department of Defense)

2021. 06. 09.
Kiszivárgott az amerikai szenátus elé kerülő „UFO-jelentés”, amelynek legfőbb megállapítása, hogy az elmúlt két évtizedben legalább 120 olyan légi incidens történt, amelyre a Pentagon nem tudja a magyarázatot. Az azonosítatlan légi tárgyak komoly aggodalmat keltenek az Egyesült Államokban, így a kutatás tovább folytatódik.

Marco Rubio floridai republikánus szenátor még Donald Trump elnöksége idején kezdeményezte, hogy a hírszerzés 2021-es költségvetését szabályozó, 2300 milliárd dollár felhasználásáról döntő törvénybe kerüljön be egy olyan feltétel, amely kötelezi a hírszerzés országos igazgatóját, valamint a védelmi minisztert, hogy vizsgálják ki az „azonosítatlan légi jelenségeket” (angol nevén: Unidentified Arial Phenomenon – UAP).

A szenátor azzal indokolta szokatlan kezdeményezését, hogy egyre több bizonyított észlelés történt az elmúlt években, nemcsak civilek, hanem többek között a haditengerészet részéről is. Rubio szerint ezek a jelenségek katonai veszélyt jelentenek, így szükséges az alapos és sürgős vizsgálatuk, ezért meglehetősen szoros határidőt, 180 napot indítványozott a vizsgálat befejezésére. „A honvédelmünkért felelős emberek számos alkalommal tettek jelentést arról, hogy olyan azonosítatlan légi járművekkel találkoztak, amelyek az általunk ismertnél fejlettebb képességekkel rendelkeznek” – mondta a szenátor, aki hangsúlyozta: nem valamiféle misztikus küldetésre akarja költeni az adófizetők pénzét: „Nem engedhetjük meg azt, hogy az UFO-jelenségek stigmája eltántorítson bennünket ezen jelenségek komoly vizsgálatától. A most készülő jelentés csak egy fontos lépés ebben a folyamatban, de semmiképpen nem az utolsó.”

Obama: „nem tudjuk, mit észlelünk”

A törvényt 2020 végén ezzel a kiegészítéssel fogadták el, így a hírszerzésért felelős vezetőknek nyilatkozniuk kell arról, történt-e „bármi olyan incidens vagy ismétlődő jelenség, amely arra utalhat, hogy egy szóba jöhető ellenséges erő olyan áttörést ért el a repüléstechnika terén, mely veszélyt jelenthet az Egyesült Államok stratégiai vagy hagyományos védelmi ereje számára”. Így a felősöknek június végéig a szenátus hírszerzési különbizottsága elé kell tárniuk a megállapításaikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!