hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kiátkozott Luther: 500 éve nem vonták vissza az ítéletet
Nem fogott a pusztító átok
A kiátkozott Luther: 500 éve nem vonták vissza az ítéletet

Forrás: Wikimedia Commons

2021. 01. 07.
500 évvel ezelőtt, 1521. január 3-án adta ki X. Leó pápa azt a bullát, amelyben a frissen elindult reformáció vezetőjét, Luther Mártont kiközösítette a római katolikus egyházból és a legsúlyosabb büntetés alá vetette, egyházi átokkal sújtotta, követőivel együtt. Elgondolkodtató, hogy miközben például Galilei egyházi elítélését 1992-ben Róma visszavonta, a Luther elleni ítéletet nem bírálták felül és mindmáig nem vonták vissza.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Vajon mi áll a Luther személyével és hitével szembeni, múlni nem akaró kemény elutasítás hátterében? Elsősorban az, hogy Luther felfogása a keresztény hitről és e hit megélésének módjáról élesen szemben áll a római katolicizmus korabeli és jelenlegi álláspontjával egyaránt. Ez a szembenállás pedig a keresztény hit lényegi kérdéseivel kapcsolatos.

Róma tanítója lehetett volna

Hogyan juthatott el Luther az éles szakításig? Hiszen 1483 novemberében ő is a római katolikus egyházba született bele, amelynek egyik alapvető tanítása volt már akkor is, hogy a katolikus egyházon kívül senki sem nyerheti el az üdvösséget. Aki tehát elszakadt Rómától, vagy engedetlenség miatt kiközösítették az egyházból, annak – a hivatalos tanítás szerint – a legszörnyűbb következményekkel kellett számolnia az örökkévalóságban. Legfőképp azzal, hogy örökre ki lesz taszítva a mennyből és Isten jelenlétéből. Legalább ilyen hangsúlyos tanítás volt már Luther korában is a pápai tanítóhivatal tévedhetetlensége, illetve, hogy a pápa magának Krisztusnak a földi helytartója. Akkor miként történhetett, hogy Luther 1520-ban Ágoston-rendi szerzetes vezetőként, felszentelt papként és a római katolikus teológia doktoraként nyilvánosan Antikrisztusnak minősítette a pápát?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!