hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zendülés a Capitoliumon
Káosz Washingtonban
Zendülés a Capitoliumon

Fotó: AP / Andrew Harnik

2021. 01. 07.
Donald Trump még karácsony előtt, december 20-án Twitter-üzenetben hívta tömegével a támogatóit Washingtonba január 6-ára, arra a napra, amikor a Kongresszus együttes ülésének az alkotmány alapján hitelesíteni kell az elnökválasztás eredményét.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az elnök azt üzente a híveinek, hogy jöjjenek, mert ez a nap „vad lesz”.

Tragikus és szégyenletes módon, így lett. Nem jött ugyan milliós tömeg Trump hívó szavára a fővárosba, de akik eljöttek – legalábbis jelentős részük – tudta, miért jön. Meg akarták akadályozni azt az ülést, amelyen kihirdették volna Joe Biden elnöki győzelmét. Megrohamozták a Capitolium épületét, a betört ablakokon bejutottak kongresszusi termekbe, ahol a biztonsági őrök élesre töltött fegyverrel sem tudták visszatartani a tüntetőket. Elfoglalták azokat a lépcsősorokat, ahol négyévente az amerikai elnököket beiktatják. Itt esküdött fel az Alkotmányra 2017. január 20-án Donald J. Trump elnök, aki a hadsereg főparancsnokaként, a legfőbb közjogi tisztség betöltőjeként felelős a január 6-ai lázadásért.

Fotó: AP / Julio Cortez
Fotó: AP / Julio Cortez

Donald Trumpnak joga volt vitatni a választás eredményét, joga volt újraszámlálást kérni, joga volt bírósághoz fordulni. Az Alkotmány még arra sem kötelezi, hogy elismerje a vereségét. Az is tény, hogy a jogorvoslati szervek enyhén szólva nem törekedtek arra, hogy a választások tisztaságával kapcsolatban felmerült kérdéseket érdemben és teljes körűen tisztázzák. Emiatt maradtak fenntartások a választókban és az elnökben is, aki minden lehetőséget meg is ragadott arra, hogy elmondja véleményét, miszerint csalással vették el tőle a győzelmet. Közel száz képviselő jelezte azt, hogy a kongresszusi ülésen kifogást készülnek emelni a vitatott eredményekkel kapcsolatban. 

Az elmúlt négy év záróakkordja kifejezte Amerika megosztottságát. 

Donald Trumpnak arra azonban nincs mandátuma, hogy zendülést szítson, méltatlan és szégyenletes a világ első számú demokratikus hatalmának vezetőjétől, hogy tüntetőkkel akadályozza meg a demokratikus alapintézmények működését. Már az aggasztó jel volt, hogy felszólította Mike Pence alelnököt, ne ismerje el a Joe Bidenre adott elektori szavazatok egy részét. Amikor azonban az alelnök nyilvánvalóvá tette, hogy bár osztja azoknak a véleményét, akik szerint a választások szabálytalanságokkal terheltek voltak, az Alkotmány alapján ezt nem teheti, Trump veszélyes útra lépett. Beszédet tartott a feltüzelt tömeg előtt, akiknek azt mondta, hogy vonuljanak a Capitolium elé. 

Fotó: AP / Andrew Harnik
Fotó: AP / Andrew Harnik

Az eredményt láttuk. Élőben, olyan képeket Washington szívéből, amelyek eddig csak a vadkeleti parlamentekből vagy banánköztársaságokból érkeztek. Joe Biden megválasztott elnök joggal nevezte döbbenetesnek a választott képviselők és a Capitolum elleni fizikai támadást. 

Lapzártakor írjuk ezeket a sorokat, nem tudjuk, csak reméljük, hogy a rendfenntartók képesek lesznek úrrá lenni a kezdeti bénultságuk után a káosz, rombolás és lázadás erőin. Trump – aki megismételte, hogy a választást „elcsalták” – végül felszólította a mellette tüntetőket, hogy menjenek haza, és azt mondta, hogy az országnak békére van szüksége. Így legyen. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!