hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A szabadság földje, bátrak hazája” – merre tovább, Amerika?
Az egész világ érdeke Amerika stabilitása
„A szabadság földje, bátrak hazája” – merre tovább, Amerika?

A Nemzeti Gárda több katonája őrizte a rendet Washingtonban Biden beiktatásakor, mint ahányan jelenleg Irakban és Afganisztánban szolgálnak.(Fotó: AP / J. Scott Applewhite)

2021. 01. 21.
A Capitolium elfoglalása nemcsak az Egyesült Államokat rázta meg, de heves reakciókat váltott ki az egész világon. Sokan a demokrácia deficitjéről, a demokratikus modell megrendüléséről beszélnek. A washingtoni drámai jelenetsor azonban csak a jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal nagyobb problémák húzódnak az amerikai társadalomban. A felelősség pedig messze túlmutat Donald Trump kommunikációs stílusán.

A cím jól ismert szavai az amerikai himnuszt idézik: az Egyesült Államok a szabadság földje és a bátrak hazája.  A himnuszt az országban egyébként gyakorta éneklik, ez szól a legtöbb iskolai rendezvényen, a sportesemények előtt, és természetesen az állami eseményeken is.

Az Egyesült Államok egy viszonylag fiatal nemzet, még nincs 250 éves, az alapító atyák viszont nagyon erős alapokat fektettek le. Talán kevesen tudják, hogy az amerikai Alkotmány a legrégebb óta fennálló, jelenleg is használatban lévő, működő alkotmány az egész világon.

Az amerikai nemzet talán legmeghatározóbb eszméje a szabadság. Az első és második alkotmánykiegészítés olyan alapjogokat deklarál a polgárok számára, mint a vallás, a szólás, a sajtó, és a békés gyülekezés szabadsága, valamint a polgárok azon elvitathatatlan jogát, hogy az államhoz fordulhassanak kérelmeikkel és panaszaikkal, és a fegyverviseléshez való jogot is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!