Több száz ember letartóztatására számít az FBI a capitoliumi támadás kapcsán
Megerősítették, hogy a környéken talált csőbombák detonátorral voltak felszerelve
Több száz ember letartóztatására számít az FBI a capitoliumi támadás kapcsán

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 13.
Az FBI keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a múltheti capitoliumi zavargás kapcsán több száz letartóztatásra számít. Eddig mintegy 170 esetben indult eljárás a támadásban résztvevők ellen. A környéken talált csőbombákról kiderült, hogy detonátorral voltak felszerelve, a hatóságok nem tudják, hogy nem robbantak fel.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Továbbra is zajlik a múlt szerdai capitoliumi támadás felelőseinek felkutatása és beazonosítása, melyek között kiemelt prioritást élvez az épület környékén csőbombás merényletre készülő személy levadászása, aki több kamerás felvételen megjelenik.

Michael Sherwin washingtoni ügyész kedden kijelentette, hogy az FBI több, mint 160 különálló ügyet nyitott már meg a múlt heti zavargással kapcsolatban, de a következő hetekben több száz további bűnügyi eljárás indulhat a résztvevők ellen. Az ügynökség szerint ügyészek előre vették az egyszerűbb ügyeket, a súlyosabb, zendüléssel és tiltott fegyverhasználattal kapcsolatos eljárásokra a későbbiekben kerül majd sor.

Az ügynökség hosszútávú nyomozást tervez, és siettek hangsúlyozni:

"az FBI-nak jó a memóriája és széles a hatásköre"

Az első ügyek a capitoliumi rendőrség és a média képviselői ellen elkövetett bűncselekmények köré csoportosulnak, de az incidensekről készült és közösségi médiára posztolt több órányi felvételt vizsgálják más atrocitásokért felelős elkövetőket keresve.

Az FBI nyomozásának fókuszában a Capitolium közelében talált két csőbomba ügye van, melyekről keddi sajtótájékoztatójukon elmondták: 

“A két robbanószerkezet nagyon hasonló volt, és mindkettő körülbelül 30 centiméter hosszú volt, végzárókkal és vezetékekkel, amelyek időzítőhöz csatlakoztak”

Hozzátették, a nyomozók még mindig vizsgálják az eszközöket és alkatrészeiket, hogy meghatározzák, pontosan milyen vegyületeket tartalmaztak a csőbombák. Eddig ismeretlen eredetű port és némi fémet találtak. 

Arra továbbra sem találják a választ, hogy a detonátorral, időzítővel felszerelt eszközök, hogy hogy nem robbantak fel.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!