hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Megszállottság és bizarr szokások: ki is valójában a Twitter-vezére?

A közösségimédia-cégek tulajdonosai úgy tűnik, élet-halál uraivá váltak. Egy pillanat alatt tiltanak le akár több tízmilliós követőszámmal rendelkező fiókokat, és az amerikai elnök is tehetetlen a hatalmukkal szemben. Ezért nagyon fontos alaposan megismerni, hogy mi mozgatja őket, mivel mára már szinte lehetetlen kikerülni a hatásuk alól.

„Thank you, Mr. President” – Donald Trump öröksége

Amerika 45. elnöke messze esett attól az idealisztikus álomképtől, ami a Fehér Ház lakója tekintetében kialakult. Nem volt klasszikus államférfi megjelenése, nem volt higgadt és diplomatikus, inkább forrófejű, zajos és általánosságban igen furcsa jelenség. Ám jól fésült elődei közül (már ami a 20–21. századot illeti) kevesen védték olyan önfeláldozó vehemenciával az életet, a kereszténységet és a klasszikus liberális elveket, mint ő. Pontosan ezért utálták ki a hivatalából, és talán még a közéletből is.

Kedves Olvasó!

Immáron hivatalosan is Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. A beiktatásról hiányzó Trump búcsúbeszédében azt kérte a néptől: ne feledjék, hogy milyen erős hadsereget szervezett, és mekkora adócsökkentéseket vezetett be. Ha nincsen koronavírus, Amerika virágzó gazdaság lenne, rekordalacsony munkanélküliséggel. Végül bejelentette, hogy „valamilyen formában még visszatérünk.”

Belföld

Önellátó magyar gazdaság, zöld újranyítás: az LMP társelnökével beszéltünk

Független, szabad és önellátó magyar gazdaságot akar, a zöld újranyitás a cél. Ha nem hinne abban, hogy megváltozhat a politika, nem lenne politikus. A mindössze 35 éves Kanász-Nagy Mátét, a Lehet Más a Politika társelnökét kérdeztük a koronavírusról, gazdasági válságról és az összefogás esélyeiről.

Hit és értékek

Ilyen lenne az Európai Egyesült Államok?

„A jövő Európája nem nyugodhat a nemzeti identitáson. A ma Európája, a nemzetek Európája a múlt relikviája; gyakorlatilag halott, már csak amiatt is, mert nem képes megfelelni a most élő emberek igényeinek” – írja Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök az Európai Egyesült Államok létrehozását sürgető könyvében. Verhofstadt dermesztő víziója nemcsak a nemzeti identitást törölné el a jövő Európájából, hanem a vallási és történelmi tradíciókat is.

HÁTTÉR

„Keveset enni, sokat mozogni, nem nézni tükörbe” – beszélgetés a ma százkét éves Keleti Ágnes olimpikonnal

„Én már csak előre nézek, nem hátra” – közölte kérdésünkre Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, aki január 9-én töltötte be 102. életévét. Ez alkalomból szinte nincs olyan ország, ahol ne emlékeztek volna meg a világ legidősebb, élő olimpiai bajnokáról. (2021.01.22.)

„A szabadság földje, bátrak hazája” – merre tovább, Amerika?

A Capitolium elfoglalása nemcsak az Egyesült Államokat rázta meg, de heves reakciókat váltott ki az egész világon. Sokan a demokrácia deficitjéről, a demokratikus modell megrendüléséről beszélnek. A washingtoni drámai jelenetsor azonban csak a jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal nagyobb problémák húzódnak az amerikai társadalomban. A felelősség pedig messze túlmutat Donald Trump kommunikációs stílusán.

Az azonos nemű „szülők” mítosza: apa is kell, meg anya is

Mindegy, hogy milyen összetételű a család, a lényeg, hogy szeretet legyen. Az ilyen és ehhez hasonló, jól hangzó, ám annál felszínesebb mondások lehetnek ugyan népszerűek a „szivárványcsaládok” melletti kampányban, ám attól még nem válnak igazzá.

A távozó amerikai külügyminiszter még odaszólt egyet Kínának

Kína népirtást követ el az ujgurok, illetve más etnikai és vallási kisebb­ségek ellen – jelentette ki Mike Pompeo leköszönő amerikai külügy­miniszter. A vádak évek óta tömeges bebörtönzésekről, állami szerv­kereskedelemről, kényszer­sterilizálásokról és szisztematikus asszimilációról szólnak.

Jack Ma: a kínai szupermilliárdos felemelkedése és rejtélyes eltűnése

Nemcsak a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb cégbirodalmát építette fel, hanem egyfajta popsztárként azt is megengedhette magának, hogy a kínai vezetést kritizálja. Vagy ezzel már túl messzire ment? Jack Ma portréja.

KÁVÉSZÜNET

Irena Sendler: a lengyel hősnő, aki 2500 gyermeket mentett meg a holokauszt elől

Elmondása szerint körülbelül 2500 gyermek életét mentette meg – amihez kétségbeesett édesanyák százait kellett rábeszélnie arra a varsói gettó falai között, hogy bízzák rá kisbabáikat. (2021.01.22.)

Ima és kézmosás: körkép a keresztény influenszerek újévi üzeneteiről

2020-ban több ismert hívő véleményvezérrel készítettünk interjút vagy írtunk róluk portrét. Utánajártunk, hogy összegezték tavalyi évüket, milyen várakozással néznek 2021 elé, és mit üzentek követőiknek ez év kezdetén.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!