hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Thank you, Mr. President” – Donald Trump öröksége
A Hetek az elnök érdemeinek szemléjével búcsúztatja a Trump-adminisztrációt
„Thank you, Mr. President” – Donald Trump öröksége

Fotó: AP / Luis M. Alvarez

2021. 01. 21.
Amerika 45. elnöke messze esett attól az idealisztikus álomképtől, ami a Fehér Ház lakója tekintetében kialakult. Nem volt klasszikus államférfi megjelenése, nem volt higgadt és diplomatikus, inkább forrófejű, zajos és általánosságban igen furcsa jelenség. Ám jól fésült elődei közül (már ami a 20–21. századot illeti) kevesen védték olyan önfeláldozó vehemenciával az életet, a kereszténységet és a klasszikus liberális elveket, mint ő. Pontosan ezért utálták ki a hivatalából, és talán még a közéletből is.

Bár a média hírverése miatt a teljes megszégyenítés légköre uralkodik a washingtoni híreken, igazából Donald Trump elfogadottsága nagyobb az elnöksége végén, mint George W. Bushé volt. Miközben a világsajtó többnyire kritikát fogalmaz meg és gúnyolja a leköszönő elnököt, a Hetek az elnök érdemeinek szemléjével búcsúztatja a Trump-adminisztrációt.

A vallásszabadság harcosa

Trump (és alelnöke, Mike Pence) minden lehetséges eszközzel védte a vallásszabadságot. Már 2017-es beiktatását követően nyilatkozataiban védelmébe vette a keresztény intézményeket, illetve orvosokat, ápolókat, akik lelkiismereti alapon mentesíteni akarták magukat az abortuszhoz köthető szolgáltatások nyújtása alól. 2018-ban gyakorlatilag nemzetbiztonsági szintre emelte a vallásszabadság kérdését (a Fehér Ház Hit és Lehetőségek Kezdeményezése útján). Még ebben az évben az Igazságügyminisztériumban is felállíttatott egy vallásszabadság munkacsoportot.

Az elnök védelmébe vette az egyházi tulajdonban lévő árvaházakat és gyámszülőségi programokat, és biztosította számukra a gyermekek szabad hitoktatását. Engedélyezte a szövetségi alkalmazásban állók fizetett szabadságát vallási ünnepnapokon. Továbbá az ő kezdeményezésére az Igazságügyi és Oktatási Minisztérium iránymutatást adott ki arról, hogy az állami fenntartású általános iskolákban és gimnáziumokban alkotmányos védelmet élvez az imádkozás gyakorlata.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!