hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jack Ma: a kínai szupermilliárdos felemelkedése és rejtélyes eltűnése
Az Alibaba alapítójának portréja
Jack Ma: a kínai szupermilliárdos felemelkedése és rejtélyes eltűnése

Mark Zuckerberg és Jack Ma a Kínai Fejlesztési Fórum rendezvényén 2016-ban, Pekingben. Cápák és krokodilok.(Fotó: AP / Mark Schiefelbein)

2021. 01. 22.
Nemcsak a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb cégbirodalmát építette fel, hanem egyfajta popsztárként azt is megengedhette magának, hogy a kínai vezetést kritizálja. Vagy ezzel már túl messzire ment? Jack Ma portréja.

Ma Jün, vagy nyugatias nevén Jack Ma számára a 2020-as év kihívásai óriási üzleti lehetőséget jelentettek. Az általa alapított Alibaba.com, mely az Amazon legnagyobb kihívója világszerte, és Kína legnagyobb online piactere, a karanténintézkedések miatt jelentős forgalomnövekedést produkált. Jack Ma vagyona a tavalyi évben 45 százalékkal gyarapodott, a kínai milliárdosok összvagyona pedig másfél ezer milliárd dollárral lett több, ez az összeg Oroszország éves gazdasági termelésének felel meg. Ma több tízmillió egészségügyi maszkot adományozott nemcsak Kínában, de Afrikában és az Egyesült Államokban is, és nagyjából ötezer lélegeztetőgépet vásárolt alapítványán keresztül olyan térségeknek, melyek nem rendelkeztek a megfelelő kórházi felszereltséggel. 

Jack Ma igazi popsztár Kínában. Egy angoltanár, aki a dotcom buborék idején alapította meg kisvállalkozását, majd vált Kína leggazdagabb emberévé. Az utóbbi években gyakorta megesett, hogy Ma egy teljes stadiont bérelt ki, amit az Alibaba csoport alkalmazottaival töltött meg, és koncertet, színházi előadást szervezett nekik, egész éves munkájuk megbecsüléseként. Az előadásokban Ma is többször részt vett: egy alkalommal Michael Jacksonnak öltözve táncolt több ezer beosztottja előtt Jacko leghíresebb számaira, míg máskor gitárt ragadva énekelte a tömegnek híres kínai előadók zenéjét. Jack Ma nem illett azoknak a milliárdosoknak a sorába, akiket utáltak a vagyonuk miatt, sokkal emberközelibb volt a kínai nép számára is. Miközben vagyona és vállalata egyre nagyobbra nőtt, a Kínai Kommunista Párt mind nagyobb aggodalommal figyelte Ma és társai megerősödését és növekvő befolyását. 

Az amerikai cápa és a kínai krokodil

Jack Ma 1999-ben alapította meg az Alibaba.com-ot. A jövőt az internet felemelkedésében látta, és megértette, hogy a következő évtizedekben a kereskedelem jelentős része már ezen az új piactéren fog zajlani, aminek ő is részese akart lenni. Ma ekkor 35 éves volt, és angol nyelvet tanított havi 12 dollárért. Eredetileg a Harvardra szeretett volna jelentkezni középiskola után, ahova tízszer nyújtotta be jelentkezését, és minden alkalommal elutasították. Közben több mint harminc állásajánlatra pályázott, de mindenhol elutasították.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!