Kritizálta a kínai kormányt, két hónapja nem találják Jack Mát
Az Alibaba alapítója Ázsia leggazdagabb embere volt a tavalyi évig
Kritizálta a kínai kormányt, két hónapja nem találják Jack Mát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 05.
Két hónapja nem látták Jack Mát, az Alibaba alapítóját, aki a tavalyi évig Ázsia leggazdagabb embere volt. Nemcsak hogy nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, de televíziós műsorát is kihagyta, melyben bíróként kellett volna megjelennie. Eltűnése számos spekulációra adott okot, főleg, hogy röviddel azelőtt összetűzésbe került a kínai kormánnyal. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Jack Ma még októberben még megjelent és beszédet is tartott Sanghajban, amelyben élesen bírálta a kínai gazdaságpolitikát, és az állami tulajdonú bankok működését. Innovációt segítő reformokat is sürgetett, ezt azonban többen a Kommunista Párt kritikájának vették.

Kormánnyal való verbális ütközése odáig vezetett, hogy fintech cége, az Ant Group 37 milliárd dolláros első nyilvános részvénykibocsátását (IPO) is felfüggesztették, és vizsgálódni kezdtek a kínai hatóságok azzal kapcsolatban, hogy a cégcsoport nem sértette-e meg a monopóliumra vonatkozó szabályokat.

Ezután röviddel eltűnt a nyilvánosság elől, és azóta sem látta senki. A The Financial Times pénteken arról számolt be, hogy a televíziós műsor novemberi adásában távolmaradása miatt új bírót neveztek ki. Az Alibaba szóvivője hétfőn azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a változtatás időpontütközés miatt történt, de nem volt hajlandó további részleteket elárulni.

Míg Jack Ma eltűnése számos spekulációt keltett a Twitteren (ami nem elérhető Kínában), az erősen cenzúrázott kínai közösségi médiában nem volt uralkodó téma.

A pekingi központú BDA China technológiai konzultációs vállalat egyik vezetője, Duncan Clark szerint az Alibaba alapítójának

egyszerűen meg lett mondva, hogy húzódjon vissza egy időre. 

(France24/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!