hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ausztrál kanári a kínai szénbányában
Nemzetbiztonsági kérdés lett Peking befolyása
Ausztrál kanári a kínai szénbányában

Fotó: AP / Rob Griffith

2020. 05. 28.
Kína komoly gazdasági korlátozásokat vezetett be Ausztráliával szemben a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedésekre reagálva. Az elmérgesedő viszony kapcsán egyre többen mutatnak rá: Peking nem win-win szituációra játszik a két ország közötti kapcsolatban.

Kína 80 százalékos vámmal sújtotta az Ausztráliából származó árpaimportot és beszüntette a marhahús felvásárlását négy ausztrál vágóhídról. A gazdáknak több száz millió dollár bevételkiesést jelentő lépést a kínai hatóságok egyszerű technikai okokkal magyarázták. Előbbi esetben dömpingárazásra hivatkoztak – állításuk szerint az ausztrálok olcsóbban árulják az árpát a kínai piacokon, mint amennyibe a termelés került. A hústermékek esetében pedig címkézési és árufeladási iratokba csúszott hiba miatt bojkottálták időlegesen a vágóhidak termékeit.

Egy középméretű állam szembeszáll egy tekintély elvű szuperhatalommal.

Az ügy mögött húzódó gazdaságpolitikai és diplomáciai hátteret jól megvilágítja a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times írása, amely kínai kommentelőket idézve „Trump kutyájának” titulálta a „nagy ausztrál kengurut”. Folytatva ezt az állatvilágból vett abszurd hasonlatot: a kínai kormány legfőbb panasza, hogy az ausztrál „kenguru/kutya” hűtlenségében megharapta a „kínai gazdi” kezét, amely pedig már több évtizede „eteti”. Ausztrália az elmúlt két évtizedes töretlen gazdasági felemelkedését jelentős részben valóban a kínai gazdaság minden képzeletet felülmúló fejlődésének köszönheti. Ma az egy főre számolt jóléti mutatók alapján Svájc után Ausztrália a világ második leggazdagabb országa, úgy, hogy az ipari termelés szinte teljesen megszűnt, az 1980-as évek 20 százalékáról mára csak a GDP 5 százalékát adja. Ezt messzemenőkig helyettesíti az évente 120 milliárd dolláros, Kínába irányuló export, ami az ausztrál teljes kivitel 30 százalékát teszi ki, és több mint az USA és Japán felé irányuló kivitel együttvéve. A kínai turisták Ausztráliában 11 milliárd dollárt költenek évente, míg a hallgatók 10 százalékát kitevő fizető kínai diákok 2 milliárd dollárral duzzasztják az ausztrál egyetemek bevételeit. A kínai gazdaságtól való ilyen mértékű függés miatt ausztrál diplomáciai körökben a koronavírus-járvány kitöréséig tabu volt Peking nyílt kritizálása. Steve Bannon, Donald Trump volt főtanácsadója 2018-ban, szinte előre látva a mai helyzetet, megjegyezte: „Ausztrália a kanárimadár a Kínai Kommunista Párt szénbányájában. Senki sem tudja megjósolni, mi fog történni, ha egy középméretű, nyitott, multikulturális állam szembeszáll egy felemelkedő, tekintélyelvű szuperhatalommal”.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!