hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszállottság és bizarr szokások: ki is valójában a Twitter-vezére?
Jack Dorsey birodalma
Megszállottság és bizarr szokások: ki is valójában a Twitter-vezére?

Fotó: AP / Michael Reynolds

2021. 01. 20.
A közösségimédia-cégek tulajdonosai úgy tűnik, élet-halál uraivá váltak. Egy pillanat alatt tiltanak le akár több tízmilliós követőszámmal rendelkező fiókokat, és az amerikai elnök is tehetetlen a hatalmukkal szemben. Ezért nagyon fontos alaposan megismerni, hogy mi mozgatja őket, mivel mára már szinte lehetetlen kikerülni a hatásuk alól.

A z elmúlt hetekben többször is láttuk, hogy a nagy közösségimédia-cégek milliárdos vezetői egyetlen tollvonással mil­liós felhasználószámú portálokat lehetetlenítettek el, illetve több tízmillió követővel rendelkező felhasználói fiókokat törölhetnek a felületeikről egyik pillanatról a másikra. Ezeket a döntéseket az érintett cégek az amerikai törvények védelme alatt kivitelezték, amelyek lehetővé teszik ezeknek a portáloknak, hogy a felelősségre vonás kockázata nélkül, a saját értékrendjüknek megfelelően (azaz szubjektíven) cenzúrázzák a portáljaikat használó felhasználók tartalmait. Képesek tönkretenni sokak megélhetését, és teljesen ki tudnak személyeket rekeszteni a közösségi kommunikációból, ahogy történt ez 2017-ben a meglehetősen ellentmondásos jobboldali melegaktivistával, Milo Yiannopoulosszal, most pedig Donald Trumppal is.

Kis rosszért sok rosszal fizetnek

Trump fiókját először a Twitterről törölték, amit aztán, ezen felbátorodva, egy totális gátszakadással minden más közösségimédia-felület is követett. A dolog pikantériája, hogy a Twitter vezetője, Jack Dorsey Trump fiókjának törlését nem is az Egyesült Államokban tartózkodva hagyta jóvá, hanem elszigetelten, egy kis csendes-óceáni szigeten. 

A baloldali média úgy igyekezett beállítani ezt a döntést, mintha Dorsey négy év szilárd ellenállás után „beadta volna a derekát” az óriási nyomás alatt, amit a Twitter alkalmazottai, illetve a cég vezetősége gyakorolt rá Trump posztjai és viselkedése miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!