Twitter-vezér: veszélyes precedenst teremtettünk Trump tiltásával
Jack Dorsey elismerte azt is, hogy vannak következetlenségek eljárásaikban, amiket ki kell vizsgálni
Twitter-vezér: veszélyes precedenst teremtettünk Trump tiltásával

Fotó: Youtube/Fox Business

2021. 01. 14.
Jack Dorsey a Twitter vezérigazgatója szerdán hosszú posztban reagált a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump fiókjának törlését követő visszhangra. Az elnököt a Capitolium megtámadásával összhangba hozható "erőszak szítása" miatt törölte az oldal, a világ számos politikusa és közszereplője azonban úgy látja a lépés határozottan sérti a szólásszabadságot.

Trump fiókja tiltása után 12 százalékot esett a Twitter részvényárfolyama, ezzel pedig 5 milliárd dollárt veszített értékéből a vállalat. A leköszönő elnök személyes fiókjának 88 millió követője volt.

A Twitter és a Facebook tiltásairól írt korábbi beszámolóinkat, illetve a techóriások cenzúrázási tevékenységeiről írt véleménycikkünket itt érheti el.

Dorsey üzenetét azzal kezdte, hogy nem ünnepli a döntést, és nem is tölti el büszkeséggel, hogy törölnie kellett az @realDonaldTrump oldalt, de úgy érzi helyes döntést hozott, hiszen a leköszönő elnök "a Twitteren és azon kívül is fizikai erőszakra szított". 

A Twitter-vezér szerint különleges és fenntarthatatlan körülményekkel néztek szembe, ami arra kényszerített, hogy a közbiztonságot helyezzék a fókuszba. "Az, hogy az online beszéd offline kárt okoz nagyon is valós dolog, és ez volt a mozgatórugója a vállalati politikánknak és alkalmazásának egyaránt."

"Veszélyes precedenst teremt"

Elismerte azonban, hogy egy fiók tiltása jelentős következményekkel jár, "fragmentálja a közbeszédet, megoszt és korlátozza a tisztázási, jóvátételi és tanulási potenciált".

Azt is elismerte, hogy vállalata hatalma a globális közbeszéd felett "veszélyes precedenst teremt".

"Ha azonban valaki nem ért egyet szabályainkkal vagy alkalmazásukkal, egyszerűen elmehet más szolgáltatóhoz"

Dorsey ezen kijelentése azért problémás, mert Trumpot, illetve egyre több támogatóját illetve a főáramú véleménnyel szembemenő hangot lehetetlenít el a Facebook, a Google, az Amazon, a Youtube vagy az Instagram is, de alternatív konzervatív oldalak, mintpéldául a Parler, ellen is, a monopolhelyzetben levő techóriások úgy lépnek fel, hogy esélyük sincs a túlélésre. Nincs tehát valódi alternatíva.

Mindennek ellenére a Twitter-vezérigazgatója nem hiszi, hogy Trump fiókjaira vonatkozó tiltás koordinált lépés lett volna, "a cégeket csupán felbátorította versenytársaik lépése".

"Ebben a pillanatban szükséges volt ez a dinamika, de hosszú távon romboló hatással lesz a nyílt internet nemes céljaira és ideáljára nézően"

- ismerte be ugyanakkor Dorsey.

"Egy vállalat önmaga moderálásáról üzleti döntése más, mint egy kormány által megvolt hozzáférés esete, bár ugyanolyannak érezhetjük. Igen, mindannyiunknak kritikai vizsgálat alá kell vetnünk politikánk és végrehajtásának következetlenségeit... Igen, nagyobb átláthatóságra van szükség a moderációs tevékenységünk során.

Mindez nem ronthatja el az ingyenes és globálisan nyílt internetet."

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!