Végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját a Twitter
A leköszönő elnök kijelentette "nem hagyja magát elnémítani", a közeljövőben saját platformot hozhat létre
Végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját a Twitter

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 09.
Tovább dübörög a techdiktatúra, amivel a Facebook mégcsak fenyegetőzött, a Twitter meglépte: véglegesen felfüggesztették Donald Trump leköszönő elnök fiókját, mivel az szerintük "még mindig erőszakot szít". Trump utolsó tweetje arról szólt, hogy nem fog részt venni Joe Biden beiktatási ceremóniáján.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója közösségi oldalán bejelentette: határozatlan időre felfüggeszti Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének fiókját. Döntését személyesen azzal indokolta, hogy az elnök arra használja a platformjaikat, hogy "erőszakos felkelést ösztönözzön egy demokratikusan megválasztott kormány ellen". Sokan talán nem is értik meg, miért történelmi jelentőségű döntés ez. Az emberi szabadságjogok fekete napja, a techdiktatúra megszületésének pillanata. 

Pénteken jelentette be a Twitter, hogy eltiltották Donald Trump leköszönő elnököt platformjuk használatától "további erőszak szítás veszélye" miatt. 

“Miután alaposan megvizsgáltuk a @realDonaldTrump fiók legutóbbi tweetjeit és az azokat övező kontextust - különösen azt, hogyan reagálnak rájuk és interpretálják azokat a Twitteren és azon kívül - véglegesen felfüggesztettünk a fiókon további erőszakszítás veszélyét elkerülendő."

- jelentette ki a közösségi médiaóriás.

“A hét borzalmas eseményeinek fényében a szerdai napon világossá tettük, hogy a Twitter szabályainak további megsértése ilyen intézkedést vonhat maga után. Közérdekű keretrendszerünk lehetővé teszi, hogy a nyilvánosság közvetlenül meghallgassa a megválasztott tisztviselőket és a világ vezetőit. Olyan elv alapján épül fel, hogy a népnek joga van a hatalom nyílt számonkéréséhez. Azonban évek óta mondjuk, hogy ezen fiókok nem állnak teljesen a szabályok felett, és nem használhatják a Twittert többek között erőszak szítására sem."

A Twitter az elnök következő tweetjeit kifogásolta:

Január 8-án az elnök kiírta:

“Az a 75 millió amerikai hazafiaknak, aki rám, az AMERICA FIRST-re és a MAKE AMERIKA GREAT AGAIN-re szavaztak, HATALMAS HANGJUK lesz a jövőben. Semmilyen módon, formában nem fognak velük tiszteletlenül vagy tisztességtelenül bánni!!!”

Röviddel ezután közzétett tweetje pedig így szólt:

“Mindenkinek, aki kérdezte: nem fogok részt venni a január 20-ai beiktatáson"

Mindezzel a Twitter szerint az elnök megsértette az "erőszak dicsőítésére" vonatkozó szabályaikat, és azzal, hogy kijelentette, nem fog részt venni Joe Biden elnöki beiktatásán,"ellentmond korábbi állításainak, miszerint biztosítja majd a zökkenőmentes hatalomátadást", sőt "bátoríthatja a potenciálisan erőszakos tettekre készülőket, hogy a beiktatás biztonságos célpont, hiszen ő nem lesz ott".

A közösségi oldalnak az "amerikai hazafiak" szóval is problémája akadt, amellyel szerintük szintén az erőszakos réteget írta le az elnök.

Trump péntek este még a tiltást megkerülve hivatalos fehér házi oldalán közzétett tweetben bírálta a döntést: 

“Nem hagyjuk magunkat ELNÉMÍTANI! A Twitternek semmi köze a SZÓLÁSSZABADSÁGHOZ. Szélsőbaloldali platformmá váltak, ahol a világ leggonoszabb emberei szabadon nyilváníthatnak véleményt."

A Twitter öt perc múlva ezt a bejegyzést is törölte. 

Többen a techóriás szemére vetették, hogy létezik az, hogy diktátorok, holokauszt-tagadók és népirtásra, pl Izrael elpusztítására buzdító politikai vezetők fiókjai megférnek az oldalon. Bizonyos források szerint nagyon is elképzelhető az is, hogy mivel az elnök a múltban világossá tette, hogy második ciklusában szigorúbb szabályok közé szorítaná a közösségi médiát és a techóriásokat, a monopólium és a cenzúra miatt, így vágtak vissza.

Az elnök közel egy évtizede kommunikált az amerikaiakkal a felületen keresztül, több, mint 57 ezer bejegyzésben.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!