hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totalitárius Amerika? – Seres László publicisztikája
Totalitárius Amerika? – Seres László publicisztikája

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 14.
„Szerdán volt a Kristályéjszaka itt az Egyesült Államokban. A törött üveg az Egyesült Államok Capitoliumának ablakáé volt. De a csőcselék nem csupán a Capitolium ablakának üvegét zúzta szét, hanem azokat az eszméket is, amelyeket adottnak tekintettünk. Lábbal tiporták azokat az elveket, amelyekre az országot alapoztuk” – jelentette ki videó­tweetjében Arnold Schwarzenegger, Kalifornia volt republikánus kormányzója, aki egy dologban biztos lehet: bármennyire is bagatellizálta és relativizálta ezzel a kijelentésé­vel a holokausztot, a Twitter nem fogja őt megfosztani attól a lehetőségtől, hogy a későbbiekben is megosszon rajta hasonlóan magvas gondolatokat. Nem, a magáncég cenzúrája csak azt a jelentős influenszert sújtotta, aki történetesen még pár napig az Egyesült Államok elnöke, és akinek a 80 millió követője eddig nem jöhetett rosszul a cégnek.

Bármennyire szörnyű látvány volt is, hogy nem egy banánköztársaságban, hanem a szabad világ vezető hatalmában esik meg ez a pancserpuccs, azért nem valamiféle, a Kristályéjszakához mérhető pogrom történt Washingtonban. Bármennyire szégyenletes volt is Donald Trump elmúlt napokban, hetekben tanúsított magatartása, veszteni való képtelensége, twittelési habitusa, azért semmiképpen nem érdemelte ki a vezető közösségi média részéről a botrányos elhallgattatást. És bármit gondolunk is róla, nem kell sok annak belátásához, hogy ami vele megtörtént, az bármelyikünkkel megtörténhet, ha álláspontunk, megosztásaink nem illenek bele abba, amit a Facebook vagy a Twitter algoritmusai, illetve senki által nem választott hírbírálói inkorrektnek tartanak. Bármilyen okból.

Republikánus és demokrata képviselők a kongresszus illetékes albizottságában hónapok óta eltérő érvekkel, de teljes összhangban azon gondolkodnak, hogyan tudnák a valóban önjáróvá vált nagy techcégeket megregulázni, akár felaprózni. Ám amennyire elfogadhatatlan az (legalábbis szabadpiaci szempontból), hogy állami szereplők – a nagyon is szükséges jogállami elszámoltathatóság keretein túllépve – átvegyék a privát fogyasztók, kliensek, tehát a piac szerepét, úgy teljesen akceptálhatatlan az is, hogy fordítva, ezek a de facto monopolhelyzetű  privát cégek elkezdjenek államként funkcionálni, saját törvénykönyvvel, büntetési tételekkel, a kényelmetlen hírek kommentálásával, „fake news”-zá minősítésével, leplezetlen cenzúrával. 

A Facebook és a Twitter sem most kezdte felhasználói paternális terelgetését a „megfelelő”, „tényellen­őrzött” hírek és álláspontok felé (Zuckerbergék pl. „fake news” címen egyszerűen konzervatív oldalakat cenzúráztak), de a tavalyi amerikai választási kampány hónapjaiban vált végképp penetránssá ez az üzleti szempontból is nagyon kétséges magatartás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!