hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Totalitárius Amerika? – Seres László publicisztikája

„Szerdán volt a Kristályéjszaka itt az Egyesült Államokban. A törött üveg az Egyesült Államok Capitoliumának ablakáé volt. De a csőcselék nem csupán a Capitolium ablakának üvegét zúzta szét, hanem azokat az eszméket is, amelyeket adottnak tekintettünk. Lábbal tiporták azokat az elveket, amelyekre az országot alapoztuk” – jelentette ki videó­tweetjében Arnold Schwarzenegger, Kalifornia volt republikánus kormányzója, aki egy dologban biztos lehet: bármennyire is bagatellizálta és relativizálta ezzel a kijelentésé­vel a holokausztot, a Twitter nem fogja őt megfosztani attól a lehetőségtől, hogy a későbbiekben is megosszon rajta hasonlóan magvas gondolatokat. Nem, a magáncég cenzúrája csak azt a jelentős influenszert sújtotta, aki történetesen még pár napig az Egyesült Államok elnöke, és akinek a 80 millió követője eddig nem jöhetett rosszul a cégnek.

Mi vezetett több ember halálához a Capitolium ostrománál?

A Capitolium múlt szerdai – elítélendő és elfogadhatatlan – ostroma azért is tragikus, mert nem várható, hogy az idevezető problémákkal való szembenézés követi. A válasz inkább azoknak az elhallgattatása, akiket eddig sem hallgattak meg. Egy közülük az épületben lelőtt nő – személyes története talán árnyaltabb részletekkel szolgál a történtekhez.

Kedves Olvasó!

Közel két éve, 2019 májusában a Facebook lecsapott több, az amerikai főáramú médiában szélsőjobboldalinak nevezett véleményformálóra (valamint az Iszlám Nemzet vezetőjére) és végleg lekapcsolta oldalukat. 

Ki lehet Németország következő kancellárja?

A világjárvány, de leginkább az időhúzás a német kancellárságért folytatott verseny jelöltjein nem, de azok esélyein nagyot változtatott. 

Mégis laborbaleset okozta a koronavírust?

Ugyan konszenzusossá vált, hogy a koronavírus a vuhani halpiacról származik, sosem ült el egészen a gyanú, hogy a valódi kiindulópont egy virológiai labor. az igazság felderítését kína számtalan módon igyekszik meggátolni.

Trump eltörlése: gőzerővel épül az amerikai áldemokrácia rendszere

Ilyen csúnya hatalomátadási procedúrát még nem látott Amerika. Úgy tűnik, már mindenki nyílt kártyákkal játszik: a demokraták egy csoportja újabb impeachmentet indított Trump ellen, a pénzügyi és techelit pedig könyörtelenül leszámol a mentőöv után kapkodó elnökkel és politikai mozgalmával.

Belföld

Ismét a választói réteg fiatalításában reménykedik az ellenzék

Az ellenzék ismét lejjebb vinné a választójog korhatárát. Szerintük a következő országgyűlési választás hosszú távon meghatározza Magyarország jövőjét, ezért a fiataloknak is joguk van beleszólni a politikába.

Hit és értékek

Kóser vágás: Európa visszatért a nácik első antiszemita rendeletéhez

A náci zsidóellenes politika első lépése a megszállt európai országokban a kóser vágás betiltása volt. Decemberben az Európai Bíróság úgy döntött, hogy ezt a sötét emlékű korlátozást továbbra is alkalmazhatják Belgiumban, illetve ajánlják a tagállamok számára. Az európai, nemzetközi és magyar zsidó szervezetek mellett Magyarország kormánya is elítélte ezt a döntést.

Küszöbön az Európai Egyesült Államok? - Hack Péter elemzése az EU jövőjéről

2021 első napjaiban a közvélemény figyelmét a Kínából indult járvány elleni küzdelem és az amerikai választások körüli, korábban elképzelhetetlennek tartott anomáliák, és ehhez kapcsolódóan, a világ vezető hatalmának, a demokrácia mintaállamának megrendülése köti le. Ezen események elterelték a figyelmet az európai integráció súlyos belső konfliktusairól. 

HÁTTÉR

Az azonos nemű „szülők” mítosza

Magyarországon is egyre nagyobb sebességbe kapcsol az azonos nemű párok gyermekvállalását zászlóra tűző propaganda. Az ebbe beálló – többnyire jó szándékú – celebeknek és gyanútlan közösségimédia-felhasználóknak azonban érdemes a trendi külcsín mögé kukkantani: a tapasztalatok szerint az úgynevezett „szivárványcsaládok” messze nem a gyerekek érdekeit szolgálják. 

A homoszexuális párok és az örökbefogadás: igény volna rá?

Európában az azonos nemű párok gyermekvállalása még olyan országokban is vitatott kérdés, ahol legálisnak számít a melegházasság. Az örökbefogadásra pedig még a homoszexuálisok között sincs tömegigény – ha terveznek is gyermeket, többnyire szeretnék, ha biológiai úton lehetne ezt megoldani.

KÁVÉSZÜNET

F1-történelem: a modern gladiátorjátékoktól a szigorú védelemig

A Forma–1-es pilóták életét ma már rengeteg intézkedés és szabály védi – ezeket azonban leggyakrabban egy vagy több korábbi baleset hívta életre. Érdekes módon az utóbbi időkben a biztonsági újításokra gyakran kritikaáradat zúdul bevezetésükkor. Túlbiztosított lenne az autó­versenyzés király­kategóriája?

Honnan ered a világmárkák versengése?

Sokan a világmárkák rivalizálásában csupán személytelen cégek fennmaradásért folytatott küzdelmeit látják, pedig ha bepillantunk a logók mögött kibontakozó történetekbe, nemegyszer családi drámák, egymás orra alá dörgölt fricskák bontakoznak ki – olykor azonban az emberség is felül tud kerekedni a rideg statisztikákon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!