hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Techdiktatúra a szabadság földjén
Kedves Olvasó!

2021. 01. 14.
Közel két éve, 2019 májusában a Facebook lecsapott több, az amerikai főáramú médiában szélsőjobboldalinak nevezett véleményformálóra (valamint az Iszlám Nemzet vezetőjére) és végleg lekapcsolta oldalukat. 

Donald Trump akkor azt írta:

„alaposan figyelni fogja az amerikai állampolgárok cenzúrázását a közösségi médiában”.

Nem tudjuk, számolt-e Trump azzal, hogy alig 20 hónap múlva ő kerül sorra. Kevesebb mint két héttel hivatali ideje lejárta előtt az elnököt kiűzték az összes mérv­adó felületről. Nyomtalanul törölték a 11 éve működő és 85 millió követővel rendelkező, ikonikussá vált Twitter-fiókját a több tízezer poszttal és sokmilliónyi felhasználói kommenttel együtt. Ugyanezt tette a Face­book is, a YouTube pedig felfüggesztette az elnök videócsatornáját. Ugyanígy járt az elnök kampányoldala és számos követőjének a fiókja is.

Fotó: AP / J. Scott Applewhite
(Fotó: AP / J. Scott Applewhite)

Gavra Gábor akkori publicisztikájában pontosan előre jelezte a veszélyt: „Hiba lenne tehát azt hinni, hogy Jones konteói, Yiannopoulos nem ritkán tényleg undorító polgárpukkasztása vagy éppen Farrakhan antiszemita kirohanásai a Facebook-rendőrség végső célpontja. Ha az ő kitiltásukat szó nélkül lenyeli az amerikai közvélemény, mi tarthatja vissza a Facebookot a Donald Trumpot támogató mémoldalak, vagy éppen a Twittert az elnök accountjának lekapcsolásától?” (Lecsapott a cenzorpallos. Hetek, 2019. június 7.)

Ma már tudjuk: semmi.

Az amerikai demokrácia elég erős ahhoz, hogy a capitoliumi dráma után határozottan megvédje az állam alapintézményeit az elfogadhatatlan erőszakos zavargókkal szemben. Hosszabb távú veszélyt jelent azonban az országot naggyá tevő szólásszabadságot ellenőrizhetetlenül, a jogorvoslat lehetősége nélkül korlátozó techcégek gyakorlata. Ahol ugyanis csak egy vélemény lehet, ott véget ért a demokrácia.
Morvai Péter

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!