hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi alapján döntenek a Facebook cenzorai?
Interjú Sajó András jogászprofesszorral, a Facebook ellenőrző bizottságának tagjával
Mi alapján döntenek a Facebook cenzorai?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 21.
Magyarország jobboldali politikája másodlagos abban, hogy miért pont õt választották be a Facebook globális ellenõrzõ bizottságába – mondta a Heteknek Sajó András. Munkájuk révén új szabályrendszer jöhet létre, eldöntve, hogy milyen véleményeknek van helyük a közösségi oldalon.

Az ellenőrző bizottság létrehozása hordoz magában némi ellentmondást. Hogyan tudja ellenőrizni a Face­bookot egy olyan testület, amit maga a Facebook hoz létre?

– A működés anyagi feltételeit ugyan a Facebook biztosította, de olyan módon, hogy ehhez a pénzhez a továbbiakban már nem fér hozzá, nem tud semmi olyan döntést hozni, ami megakadályozná a testület működését. Úgy tudom, a tagok kiválasztása is közvetett módon történt, a cégvezetés nem folyt ebbe bele, a jelenleg 20 fős bizottság 40 fősre bővítése során pedig az új tagokat már mi fogjuk kiválasztani. Szóval minden biztosíték adott, hogy ez egy független testület legyen.

Névjegy

Sajó András jogtudós, egyetemi tanár, író, az MTA rendes tagja. 1991 és 1992 között a CEU Jogi Karának alapító dékánja, 2008-ban pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírója lett. Munkásságában nagy fókuszt kapnak az emberi jogok, különösen a szólásszabadság, de írt a halálbüntetésről (a Halálbüntetés-ellenes Liga egyik alapítója) és az Alkotmánybíróságról is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!