hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Facebook kontra Soros
Kinek kell szabályozni a közösségi médiát?
Facebook kontra Soros

AP/Martin Meissner

2020. 04. 09.
Egzisztenciális válságnak nevezi a sajtó, hogy a Facebook néhány éve össztűz alá került. Az egyik legnagyobb kritikus Soros György, aki szerint a közösségi médiahálózat segítette győzelemhez Donald Trumpot 2016-ban. Mark Zuckerberg az internet felülről jövő szabályozásában keresi a megoldást.

Vezető sajtóorgánumokban, a The New York Timesban és a Financial Timesban fejtette ki Soros György, hogy el kellene távolítani a Facebook éléről Mark Zuckerberget és Sheryl Sandberget. A milliárdos befektető és demokrata mega­donor a techóriást már 2018-ban, a davosi Világgazdasági Fórumon a társadalomra veszélyt jelentő szereplőnek nevezte, és többször vádolta nemcsak azzal, hogy hirdetéspolitikája révén hozzájárult Donald Trump győzelméhez, de azzal is, hogy azóta titkos érdekszövetséget kötött az elnökkel, akinek az újraválasztásán dolgozik.

Soros nem egyszerűen állást foglal a politikai hirdetések kapcsán folyó vitában, hanem egyesek szerint offenzívát folytat a Zuckerberg-vezetés ellen. 2018-ban – miután élesen kritizálta a Facebookot – a Soros Fund Management befektetési cégén keresztül 31 millió dollár értékben vásárolt annak részvényeiből (más techvállalatokba is hasonló nagyságrendben invesztált). Ezzel együtt olyan progresszív csoportoknak (a Freedom from Facebook „koalícióban” részt vevő Open Markets Institute, a MoveOn Civic Action, a Sum-OfUs és a Citizens Against Monopolies) nyújt anyagi hátteret, akik a Facebook „feldarabolásáért” kampányolnak.

A 2018-as davosi kirohanás megdöbbentette a Facebookot, mivel korábban nem kaptak hasonlót Sorostól. De nem hagyták magukat: megbízták a Definers nevű tanácsadó céget, hogy „nyomozza ki”, van-e anyagi érdek az egész mögött. Amikor pedig a Freedom from Facebook önmagát spontán mozgalomként feltüntetve kampányba kezdett, a Definers azt a feladatot kapta, hogy térképezze fel, milyen csoportok állnak a háttérben. Ekkor derült ki, hogy a koalíció több tagja Soros György alapítványától kap apanázst. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!