hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az invázió folytatódik?
Illegális migránsokkal kényszeríti Európát a török elnök
Az invázió folytatódik?

AP/Darko Bandic

2020. 04. 09.
Görögország török határain valóságos ostromállapot kezd kialakulni, miután Erdogan megnyitotta az ajtót, és aktívan segíti az illegális migránsok Európába özönlését. A sokat szenvedett szíriai menekültek álcája mögé bújva más muszlim országok többségében életerős fiatal férfi polgárai próbálják folytatni Európa határainak lebontását.

Tudjuk jól, hogy a történelem ismétli önmagát, de hogy talán ilyen hamar, azt aligha gondoltuk volna. A 2015-ben kialakult migránsválság csillapodni látszódott, ám Törökország tavaly ősszel megkezdte észak-szíriai hadműveletét (Amerika részleges kivonulása után), ami tovább mélyítette a szíriai válságot.


Nagyszabású zsarolás

Erdogan a migránsokat feltartóztató 2016-os megállapodás óta gúzsban tartja az Európai Unió politikáját (a 6 milliárd eurós európai támogatás ellenére), és a szíriai menekültek tovább engedésével kizsarolta, hogy az Unió a kurdokat és keresztényeket veszélyeztető észak-szíriai offenzíva ellen se emeljen relevánsan szót. Az oroszok támogatásával azonban Aszad kormányzata némiképp erőre kapott Szíriában, és az Idlib régióban történő összecsapások során 36 török katonát likvidáltak. Erdogan emiatt támogatást kért európai NATO-szövetségeseitől.

Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet turkulógusa szerint Törökország azt nehezményezi az EU részéről, hogy nem elég szolidáris felé a nagylétszámú menekült ellátását illetően. Az elemző szerint a törökök 2011 óta fogadnak be szír menekülteket, és saját állításuk szeint több mint 40 milliárd dollárt költöttek a menekültekre, tehát kevesellik az EU segítségét. Ráadásul az összeg nem Erdoganhoz fut be, hanem pályázati úton bizonyos szervezetek kapják, ami lassú fizetési folyamatot eredményez (eddig az ígért összeg alig több mint fele folyt be). Nem mellesleg az EU kevesebb menekültet telepített be Európába, mint a megállapodás előírta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!