hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horthyt nem lehet felmenteni
Turbucz Dávid történész: 100 éve vita a kormányzó megítélése
Horthyt nem lehet felmenteni

Horváth István

2020. 04. 09.
A Horthy-korszaknak voltak tényleges sikerei, de ezek részlegesek maradtak. A kormányzó történelmi megítélését döntõen 1944-es szereplése határozza meg, bár Sztálin megkímélte a bírósági felelõsségre vonástól. Az új Horthy-életrajz szerzõjével beszélgettünk.

Március 1-jén volt 100 éve, hogy Horthyt kormányzóvá választották. Ekkor már 52 éves volt. Mi az, ami életének első fél évszázadából meghatározó maradt az ezt követő közel negyedszázados politikai pályafutásában? 

– Horthy 36 évet töltött a Monarchia haditengerészetében, és a birodalom összeomlása után nem tartottak igényt a szolgálataira, a Károlyi-kormány idején nyugdíjazták is. Ettől kezdve nyugodtan visszavonulhatott volna a családi birtokra, Kenderesre, de tudjuk, hogy nem így alakult. Horthy úgy lett Magyarország kormányzója, hogy erre semmilyen módon nem készült. Nem rendelkezett jogi, gazdasági, közigazgatási ismeretekkel, sem ilyen irányú képzettsége, sem gyakorlata nem volt. Nem is készülhetett, hiszen 1918 előtt a Habsburg-dinasztia adta az államfőt. Igaz, egy rövid ideig szárnysegéd volt Ferenc József császár mellett, de ez a tisztség nem jelentett érdemi feladatot a számára. Horthy gondolkodásában meghatározó volt, hogy a háború végén összeomlott az a világ, ami számára addig a dolgok természetes rendjét jelentette. Erre később, kormányzóként is többször visszautalt.

Szintén haditengerészként kezdte csodálni Angliát, és ezt a tiszteletét később is megőrizte. A harmincas évek második felében még Hitlert is figyelmeztette, hogy ne keveredjen háborúba Angliával, mert világméretű gyarmatbirodalma és a tengeri hatalma miatt nem győzheti le. Horthy rendszeresen viselte kormányzóként is az altengernagyi egyenruháját, a kitüntetéseivel együtt, ezzel is jelezte a Monarchia iránti változatlan tiszteletét. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!