hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lecsapott a cenzorpallos

2019. 06. 07.
Donald Trump amerikai elnök élesen bírálta, gyakorlatilag a Demokrata Párt eszközének nevezte a hét végén a közösségi médiát működtető cégeket, miután a Facebook vezetése – a hivatalos indoklás szerint – gyűlöletbeszéd miatt „örökre” kitiltotta a portálról Louis Farrakhant, az Iszlám Nemzet vezetőjét, és több, az amerikai mainstream médiában szélsőjobboldalinak nevezett véleményformálót. Az elnök azt írta: „alaposan figyelni fogja az amerikai állampolgárok cenzúrázását a közösségi médiában”. Ezt a bejegyzését többször megismételte pénteken és szombaton. Korábban már kifejtette, hogy szerinte e cégek elfogultak a konzervatívokkal szemben, több, őt támogató véleményformálót igazságtalanul tiltottak ki felületükről.

Méltatlanok?

A legnagyobb port felvert kitiltás a zsidóellenes kirohanásairól elhíresült muszlim prédikátoré, Louis Farrakhané, továbbá Alex Jones InfoWar-alapítóé és a Trumpot támogató jobboldali provokatőré, Milo Yiannopoulosé lett, akik a Facebook megítélése szerint összeesküvés-elméleteket terjesztettek, és emiatt – így a Facebook – méltatlanná váltak arra, hogy publikálhassanak. A Facebook közleményében azzal indokolta a lépéseket, hogy „ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megszegőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról.”

Mielőtt megismerkedünk a főszereplőkkel, egy kicsit ízlelgessük a kifejezést: mél-tat-lan-ná vál-tak. De ki szerint is? És kihez fordulhatnak, akiket a monopolhelyzetbe került vélemény­platform megfosztott közönségüktől? Ez az ügy két kulcskérdése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!