hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lehet Németország következő kancellárja?
Mutti után: utolsó hajrá a kancellárjelöltségért
Ki lehet Németország következő kancellárja?

A CDU január 22-én választhat új pártelnököt, ami végjátékba tereli a kancellári pozícióért folytatott küzdelmet.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 14.
A világjárvány, de leginkább az időhúzás a német kancellárságért folytatott verseny jelöltjein nem, de azok esélyein nagyot változtatott. 

Angela Merkel 2018 októberében bejelentette, hogy a 2021-es választásokon nem indul a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltjeként, valamint a pártja vezetéséről is lemond. Utódjaként Annegret Kramp-Karrenbauert (AKK) jelölte ki, aki azonban nem sokkal a választási kampány kezdete előtt, a 2020. február 5-i thüringiai miniszterelnök-választás körüli botrányok után váratlanul lemondott.

Merkel leszállópályája

Hat parlamenti és tartományi választás, egy kancellár(jelölt): Angela Merkel 16 éves maratoni regnálását követően 2021 őszén megüresedik a német kormányfői szék. A párt vezetése a 2020. áprilisi pártkonferencián akart volna dönteni az utódjelölésről, ám a Covid19 járvány közbeszólt, és a hosszas időhúzás után az eredményhirdetésre végül a digitális és postai szavazatok összeszámolását követően csak 2021. január 22-én kerülhet sor.

A CDU pártvezetésért három Észak-Rajna-Vesztfáliából származó férfi szállt a ringbe: a pártkörön belül nagy népszerűségnek örvendő tartományi miniszterelnök, Armin Laschet, a politikai kényszerpihenőről visszatérő Friedrich Merz, valamint a korábban környezetvédelmi miniszterként tevékenykedő Norbert Röttgen. Míg a nevek nem változtak, esélyeiket az aktuális koronavírus-helyzet teljes mértékben felülírta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!