Gigantikus EU-mentőcsomag: Merkel kész engedni, hogy hamarabb megállapodjanak
Németország hajlandó kompromisszumokra a rendkívüli uniós csúcson
Gigantikus EU-mentőcsomag: Merkel kész engedni, hogy hamarabb megállapodjanak

Angela Merkel kész együttműködni(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 07. 15.
Gyors megállapodást szeretne Merkel az óriási válságkezelő "hitel" ügyében, mely több szakemberben komoly dilemmákat vetett fel annak fényében, hogy az EU az eddigi válságok kezelésében sem állt a helyzet magaslatán. 

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási alapot és a hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetést egységesen kell kezelni, egyszerre kell megállapodni mindkét ügyben. A német kancellár szerint az idő sürget, mert nemcsak megegyezni kell, hanem a tervezhetőség biztosításához ki kell dolgozni a források felhasználásról szóló programokat is.

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján, amelynek témája a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap és a közösség új hétéves költségvetése - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Egy "nagyon gyors megállapodás a kívánatos"

 

,de nem biztos, hogy ez sikerül a kétnaposra tervezett rendkívüli csúcson, mert a tagországi álláspontok között vannak még eltérések. Azonban a német küldöttség "kompromisszumok bizonyos készletével" utazik Brüsszelbe - mondta a kancellár.

Pedro Sánchez mérföldkőnek nevezte a hétvégi tanácskozást, amelyet a tagállami vezetők számos videokonferencia után ismét személyesen folytatnak majd.

A spanyol kormányfő spanyol kormányfő ugyancsak gyors megegyezést sürgetett, és szintén jelezte, hogy nem biztos a brüsszeli csúcstalálkozó sikerében. Utalt arra, hogy napokon belül újra össze kell hívni a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanácsot, ha eredménytelenül zárul az értekezlet. Mint mondta,

"júliusnak a megállapodás hónapjának kell lennie".

 

A megegyezés elnapolása az "újjáépítés" elhalasztalásával lenne egyenlő, amitől csak tovább mélyülne a járvánnyal járó válság, amely már így is a legsúlyosabb a polgárháború utáni Spanyolország történetében - tette hozzá Pedro Sánchez.

A 750 milliárd eurós mentőcsomag hátterével és annak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásaival a pénteken megjelenlő lapszámunkban is foglalkozunk majd. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!