hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gigantikus hitelcsomag formálhatja át a kontinens jövőjét
De milyen áron?
Gigantikus hitelcsomag formálhatja át a kontinens jövőjét

Merkel és Macron gigahitellel húzná ki Európát a válságból.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 07. 15.
Bár még a migráns­válságnak és a Brexitnek sem került pont a végére, újabb rendkívüli válsággal néz szembe az Európai Unió. A felmerült pénzügyi megoldási javaslat a központosítás irányába tolhatja el a folyamatokat. Kérdés, hogy ez milyen következményekkel jár majd.

Heves viták közepette készítik elő az Európai Unió Következő Generáció (Next Generation EU) névre keresztelt koronavírus-mentőprogramját. 
A program finanszírozására az Európai Bizottság 750 milliárd euró összegű hosszú távú hitelt tervez felvenni a pénzpiacokról. 

A koronavírus-kötvény a 27 EU-tagország közös kötelezettsége lenne, vagyis az egyes tagországok esetleges fizetésképtelensége esetén a többiek átvállalják a visszafizetés terhét. Ilyen jellegű közös jótállás, egymás felé irányuló kötelezettségvállalás új precedens lenne az EU finanszírozásának történetében, ami még inkább erősítené a tagországok pénzügyi függőségét és egymásra utaltságát.

Az EU történetének legnagyobb gazdasági válsága

Az Európai Unió történetének legnagyobb gazdasági recessziójával néz szembe. 2020 elején a gazdasági kilátásokat még általános optimizmus övezte. A Kínából induló új típusú vírus azonban olyan félelmetes légkört teremtett, amely a világgazdaság átmeneti mesterséges lekapcsolásához vezetett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!