hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Keresztények harca a rabszolgaság eltörléséért

A rabszolgaság a történelemben egészen a modern korig fennmaradt, Szaúd-Arábiában például 1962-ig, Indiában pedig 1976-ig törvényes volt ez a gyakorlat, sőt Szudánban a Chris­tian Solidarity International keresztény aktivistái még 2015-ben is mentettek ki rabszolgasorba kényszerített embereket. 

Meddig marad velünk a koronavírus?

Az elmúlt hónapok történéseit figyelve egyértelművé vált, hogy a koronavírus terjedését az időjárás nem, vagy csak kevéssé befolyásolja, sőt a több hónapos karantén után nyaralni indulók könnyen újból behurcolhatják a fertőzést saját országukba. A korlátozások feloldásával a legtöbb helyen szinte azonnal megugrott a fertőzöttek száma, sőt jó néhány országban a tavaszi fertőzésszámoknál is magasabbat mértek. 

Lengyelország választott, de még nincs vége a harcnak

Lengyelország választott. Andrzej Duda személyében az ország­nak konzervatív, családpárti vezetője lett, a nemzetközi média pedig sietett „ízekre szedni” a nyertes politikust, miközben az ország közelgő „vesztét” vetítette előre.

Belföld

Hullámzó járvány: Mi vár ránk ősszel?

„Több Balaton, kevesebb Adria”, és akkor a járvány is féken tartható lesz – mondta múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök.  A nemzetközi tendenciákkal ellentétben, úgy tűnik, Magyarország nyerésre áll a vírus elleni harcban.

Gigantikus hitelcsomag formálhatja át a kontinens jövőjét

Bár még a migráns­válságnak és a Brexitnek sem került pont a végére, újabb rendkívüli válsággal néz szembe az Európai Unió. A felmerült pénzügyi megoldási javaslat a központosítás irányába tolhatja el a folyamatokat. Kérdés, hogy ez milyen következményekkel jár majd.

Hit és értékek

A szabad akarat és az internet jövője

Vészesen közeledik az emberiség ahhoz a ponthoz, amikor a körülötte észrevétlenül mindent behálózó totalitárius megfigyelési és társadalmi kontrollrendszer lelkiismereti döntés elé állít mindenkit, aki bármennyire is részt kíván venni az internetes technológia által monopolizált közösségi és gazdasági életben. Nem árt erre felkészülni.

Fucsida Micuo: Szamurájból evangélista

Alig egy hónap múlva lesz 75 éve, hogy a japán fegyverletétellel a II. világháború utolsó frontján, a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződtek a harcok.  Az Egyesült Államok hadba lépését Japán ellen szó szerint egy Fucsida Micuo nevű repülőszázados robbantotta ki. Nem mindennapos történet az övé.

HÁTTÉR

Német bevándorláspolitika: Milyen árat fizetnek a jólétért?

Szakértők szerint 2035-ig évi 260 ezer, majd évi 385 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak ahhoz, hogy az ország gazdasági teljesítménye – és jóléte – hosszú távon fenntartható legyen. Európa-szerte ismert probléma, hogy a demográfiai krízis visszahúzza a gazdasági növekedést.

Hévíz, a magyar Bethesda

Hévízfürdőt első orvosi leírója Babótsay József orvosdoktor a János evangéliumában szereplő csodatevő tavacskához hasonlította, melyről 1795-ben írott füzetében így vallott: „Hogyne örvendenék néked, Tekintetes és Nemes Zala Vármegye! Örvendett valaha a zsidóság ama Bedzaidának, hogyne örülnék én is a te kebeledben régente kiöntött Magyar Bedzaidának.” A Bethesda arámi kifejezés, amely kegyelem vagy irgalmasság (könyörület) házának fordítható.

KÁVÉSZÜNET

„A macaronnak tökéletesnek kell lennie”- vallja a Chez Dodo tulajdonosa

Roppanós, finom burok; lágy, krémes belsõ, az ízélmény százféle variációjával. Pisztácia, menta, bourbon vanília, gyümölcsös csokoládé, tonkabab – csak a töredékét soroljuk azoknak az alapanyagoknak, melyek karaktert adnak a Chez Dodo macaronoknak, szó szerint a világ legválogatottabb alapanyagaiból. 

Kis fűszerboltból világmárka – a 125 éves Lavazza-sztori

A négygenerációs családi vállalkozás hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évszázadban: az innovációra, újszerű találmányokra való folytonos nyitottság, a márka iránti hűség és a derűs optimizmus – melyet a legnehezebb időszakokban is sikerült megőrizni – tartja őket mai napig a csúcson. 

Egy indiai megagyülekezet nem mindennapi története

Évről évre olvashatjuk a vallásszabadságot védő szervezetek beszámolóiból, hogyan lehetetlenítik el a keresztények helyzetét egyre több országban szerte a világon. Vannak azonban bátorító történetek: eltökélt hívők, akik az ellenszélben is mernek nagyot álmodni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!