hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szabad akarat és az internet jövője
Újabb szintre emeli az egyén kiszolgáltatottságát a világméretű krízis
A szabad akarat és az internet jövője

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 16.
Vészesen közeledik az emberiség ahhoz a ponthoz, amikor a körülötte észrevétlenül mindent behálózó totalitárius megfigyelési és társadalmi kontrollrendszer lelkiismereti döntés elé állít mindenkit, aki bármennyire is részt kíván venni az internetes technológia által monopolizált közösségi és gazdasági életben. Nem árt erre felkészülni.

Az elmúlt két évtizedben minden nagyobb válság valamilyen szinten elősegítette az életünket körülvevő technológia, internetes háló még hatékonyabb és még kiterjedtebb adatgyűjtő rendszerét. A legmarkánsabb fordulópontot eddig a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás jelentette, ami után az emberek döntő többségét könnyedén meg lehetett győzni arról, hogy a biztonságuk érdekében a hatóságok kénytelenek általános megfigyelőrendszert kiépíteni a terrortámadások időben történő leleplezése érdekében. Főként Julien Assange Wikileaks-alapító és Edward Snowden volt CIA-s elemző leleplezéseinek köszönhetően bizonyos szintig ismerjük ennek kiterjedtségét és részleteit, a felhasználók tömegei számára azonban a magánszférájuk védelme érdekében tett erőfeszítések néhány laptopkamerára ragasztott szigszalagban ki is merültek. 

Miközben a Szilícium-völgy a megfigyelési kapitalizmus elve alapján tökélyre fejlesztette a profitorientált információgyűjtést és az arra épülő tömeges adatelemzést, újabb világrengető krízis érkezett a koronavírus-járvánnyal, ami ismét dimenziós ugrást eredményezhet az emberek technológiai hálózat iránti kiszolgáltatottságában. Erről persze a legtöbben nem vesznek tudomást, vagy nincsenek tudatában a nem is olyan távoli következményeknek. 

Információs gócpontok

Politikusok, gondolkodók, értelmiségiek sora abban látja a jelen helyzet történelmi jelentőségét, hogy talán sosem volt még olyan, amikor a világnak ennyire globálisan kellett volna szembenézni egyazon kihívással. A koronavírus-járvány szinte a föld legtávolibb szegleteibe is pár hét-hónap leforgása alatt eljutott, így az emberiség sok ezer év után talán most először, egyként volt kénytelen szembesülni egy megpróbáltatással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!