hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Exkluzív interjú a WikiLeaks korábbi szóvivőjével
Az információ a jövő valutája

2011. 02. 17.
Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát? – erre próbál kielégítő választ adni Daniel Domscheit-Berg a híres-hírhedt leleplező weboldal programozója, ha lehet, még Julian Assange könyvének megjelenése előtt. Saját kötetének címe: WikiLeaks – A leleplezés, amelyben kifejti, hogy szerinte Assange hazudik, féligazságokat mond, amikor pedig ezért kritikát kap, közvetlen munkatársait azonnal a közös projektet elveszejteni kívánó hatalmi ambíciókkal vádolja – panaszolja a Heteknek a Berlinben élő programozó.

Amikor kiderült, hogy szeptemberben ön és több kollégája elhagyják a WikiLeakset, a Der Spiegelnek adott interjújában úgy fogalmazott, egészen addig szabad hibázni, míg az ember képes és akar ezekből a hibákból tanulni. Hogy a távozás mellett döntött, azt bizonyítja: vagy Julian Assange, vagy a WikiLeaks nem tudott tanulni. Mik voltak azok a hibák, amik miatt úgy érezte, vissza kell vonulnia?

- A probléma éppen az volt, hogy Julian egyáltalán nem akart tanulni a hibákból, sőt saját hibáinak elismerése is meghaladta a képességeit. Mindig azt gondolta magáról, hogy megkérdőjelezhetetlen, hogy sohasem vét, nem hibázik, mindig a leghelyesebben gondolkodik. Ha pedig kívülről megcsapta a kritika lehelete, ha egyet nem értésünket próbáltuk kifejezni, azt válaszolta, egyáltalán nem fontos, amit gondolunk. Félre ne értse: nem az volt a baj, hogy Julian a nyilvánosság elé állt, hogy a végén már ő állt egyedül a kamerák előtt, hanem az, hogy azt is mutatta, senki más nincs a WikiLeaks mögött, ő az egyetlen. Miközben az eredeti felállás szerint éppen azért volt több szóvivő, hogy mindenki érezze, nem érdemes minket eltüntetni a színről, hiszen majd jön a másik vagy a harmadik ember, aki ugyanazt fogja mondani.

Engem a tartalmi hibák - vagy eszmei konfliktusok - érdekelnének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!