hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztények harca a rabszolgaság eltörléséért
A rabszolgaság története – 3. rész
Keresztények harca a rabszolgaság eltörléséért

Jelenet a 12 év rabszolgaság című Oscar-díjas filmből, amely egy fekete amerikai író, Solomon Northup 1853-as regényén alapul.(Forrás: Fox Entertainment)

2020. 07. 15.
A rabszolgaság a történelemben egészen a modern korig fennmaradt, Szaúd-Arábiában például 1962-ig, Indiában pedig 1976-ig törvényes volt ez a gyakorlat, sőt Szudánban a Chris­tian Solidarity International keresztény aktivistái még 2015-ben is mentettek ki rabszolgasorba kényszerített embereket. 

A propagandával ellentétben az sem igaz, hogy a történelemben kizárólag fehér emberek lettek volna a rabszolgatartók. Valójában helytől és kortól függetlenül mindenütt használták ezt az olcsó kényszermunkaforrást, még feketék is: Az Egyesült Államokban 1830-ban tartott népszámlálás adatai szerint a dél-karolinai Charlestonban 407 fekete amerikainak voltak saját fekete rabszolgái és ez csupán egyetlen település.

Egy jobb világ hírnökei

De mi a helyzet a Bibliával? Az Ó- és az Újszövetség elfogadja, sőt támogatja a rabszolgaság intézményét – állítják azok, akik elsősorban a nyugati civilizációt teszik felelőssé a feketéket ért sérelmekért.

Távolról sincs azonban így. Először is, a Szentírás tartalmazza az első nagy rabszolga-felszabadítás történetét: az egyiptomi kivonulás során egy egész nép menekült meg a fizikai kényszerrel járó rabszolgalét nyomorúságából. De már ezt megelőzően, József története is arról szól, hogy a rabszolgának eladott fiatalembert Isten kiemeli abból a sorsból, amelyet testvérei szántak neki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!