hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miként járult hozzá birodalmak bukásához a rabszolgaság?
Építőkből Rombolók - A rabszolgaság története 1.rész
Miként járult hozzá birodalmak bukásához a rabszolgaság?

Edward Poynter / Izrael Egyiptomban, forrás: Wikipédia

2020. 06. 25.
A nyugati világban zajló kultúraellenes tömegmozgalom újra előtérbe helyezte a rasszizmus és rabszolgaság kérdéskörét. Elsősorban azért érdemes a rabszolgaság történetét és gyökereit a jelen események fényében feldolgozni, mert ezen intézmény nem csak, hogy birodalomépítő elem, hanem egyúttal az általa kiépített hatalmak összeomlásához is hozzájárult.

A rabszolgaság intézményének pontos kezdetét aligha lehet utólag beazonosítani, tekintve, hogy minden valószínűség szerint megelőzte az írásbeliséget. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az urbanizálódó és központi hatalomra törekvő hatalmi entitások kezdték meg bizonyos csoportok elnyomását. Ez az intézmény olyan érdemi szerepet játszott már a korai birodalmi képződmények felemelkedésében és romlásában is, hogy egészen meglepő, mennyire keveset beszélünk az antik világ eme árnyoldaláról. Pedig a modern világra alkalmazott analógia nem szűkölködik tanulságokban.

A mezopotámiAi éS A zSiDó kultúrA különbSégei

A kezdetleges rabszolgaságról szóló legkorábbi feljegyzések az ősi Mezopotámia kultúrájához köthetők. A városállamok közötti háborúk rendszerint a vesztes fél lakosságának kényszermunkára ítélésével végződtek. Hammurápi törvényoszlopa már a régió széles körben alkalmazott intézményeként ismerteti meg velünk a rabszolgaságot.

A rabszolgaság egyik legfontosabb ókori rendszerét Egyiptomban alakították ki – ennek egyik híres, ámbátor régészetileg egyelőre nem igazolt megörökítője az Exodus-történet. A Szentírás József Egyiptomba való eladásától fogva a héberek több mint 400 éves egyiptomi kényszermunkaszolgálatáig részletesen ír erről az intézményről. A bibliai narratívát támasztja alá, hogy már i. e. 2575-ből maradtak ránk olyan templomi díszítő elemek, amelyeken hódítások során rabul ejtett szolgák is szerepelnek. Továbbá Homérosz is Egyiptomot és Ciprust említi a kora ókor rabszolgakereskedelmének központjaiként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!