hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Kivégzi a vallásszabadságot az amerikai legfelsőbb bíróság abszurd döntése?

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság, miután önkényesen újradefiniálta az emberi életet a Roe kontra Wade ügyben (1973), a házasságot az Obergefellben (2015), újabb mérföldkőhöz érkezve plusz jelentéssel ruházta fel a „(biológiai) nem” kifejezést.

Miként járult hozzá birodalmak bukásához a rabszolgaság?

A nyugati világban zajló kultúraellenes tömegmozgalom újra előtérbe helyezte a rasszizmus és rabszolgaság kérdéskörét. Elsősorban azért érdemes a rabszolgaság történetét és gyökereit a jelen események fényében feldolgozni, mert ezen intézmény nem csak, hogy birodalomépítő elem, hanem egyúttal az általa kiépített hatalmak összeomlásához is hozzájárult.

Belföld

Az amerikai rabszolgák apostolának levele a „magyarok Mózeséhez”

Kossuth Lajos amerikai útja során a legtöbb helyen nagy elismerésben részesült, ám a rabszolgák ügyének egyik karakán képviselője, William Lloyd Garrison éles kritikával illette, amiért felszólalásaiban elmulasztott említést tenni az országban zajló drámáról.

Merre halad a világ? - Bálint György egyik utolsó interjúja

Életének 101. évében hunyt el az ország kertészmérnöke, Bálint gazda. Pályafutása maga volt a 20. századi Magyarország, túlélte a holokausztot és a kommunista elnyomást is. Életkedve és produktivitása minden beszélgetés során átjött. Legutóbb tavaly év végén látogattuk meg, ezt az interjút publikáljuk most, ezzel tisztelegve emléke elött.

Hit és értékek

Történelmi döntés előtt Izrael: Mi lesz a bibliai területek sorsa?

„Példátlan, történelmi lehetőség” – állítja Benjamin Netanjahu, aki a Trump-féle béketerv alapján Izraelhez csatolná a Nyugati part 30 százalékát. A folyamat a tervek szerint már július elsejével megindulna. A Hetek számos izraeli és nemzetközi szakértőt kérdezett arról, hogy egyetértenek-e az annektálás tervével. A válaszokból kiderül: nagy dilemma a döntés, még az izraeli jobboldalon is.(2020.06.26)

HÁTTÉR

Riport: ezrével tenyésztik a Nyugatra szánt struccokat Magyarországon

Az Afrikában őshonos struccok kedvelik az alföldi homokos pusztát is, mi több, akár a mínusz húsz fokot és a zuhogó havat is kibírják szabad ég alatt. És tojnak. Nagy Sándor strucctenyésztőnél jártunk.

Alvásellenes kultúra hódít Magyarországon is

A magyarok eleve nem túl jó alvók: sokan későn fekszenek le, keveset alszanak, azt is több részletben. Március óta még inkább megnőtt az alvászavarokkal küzdők száma, amit a stressz mellett a felborult napi ciklus is előidézett – a szakemberek szerint nagyon időszerű, hogy visszaálljunk a normál üzemmódra.

Korszakalkotó felfedezés küszöbén: Mit mond a Biblia a sötét anyagról?

Az úgynevezett sötét anyagra találhattak rá olasz kutatók a Gran Sasso hegység gyomrában működő kutatóintézetben. Ha ez így van, akkor újra kell írni a jelenleg elfogadott részecskefizikát.

Lelkiismereti háború Ausztráliában: Exkluzív interjú az ország egyik legismertebb lelkészével

A melegekkel vagy más lobbicsoportokkal való vitában nem érdemes agresszívan támadni, és a Biblia helyett a tényekre kell hivatkozni – mondta a Heteknek Andrew Evans, Ausztrália egyik legjelentősebb keresztény személyisége, akivel a konzervatív értékek politikai védelméről beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan profitálhatunk mások élettörténetének megismeréséből?

Szeretjük a történeteket. Szeretjük átélni a jó sztorikat, és megismerni főszereplőit, az embereket. Ha jobban felkelti figyelmünket az eseménysorok mögött húzódó személy, belefogunk egy életrajz vagy önéletrajz olvasásába is. De miért is jók az ilyen könyvek?

Mi a legnagyobb hazugság a szexszel kapcsolatban? Interjú Levi Luskóval

Fiatalos, szókimondó és szemnyitogató – a Lájkolj okosan! című könyv világszerte nagy népszerűségnek örvend nyílt üzenetével a szexualitásról és annak buktatóiról. A szerzővel egy Skype-interjú keretében beszélgettünk tabuk nélkül a témában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!