hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan profitálhatunk mások élettörténetének megismeréséből?
Olvassunk önéletrajzokat!
Hogyan profitálhatunk mások élettörténetének megismeréséből?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 25.
Szeretjük a történeteket. Szeretjük átélni a jó sztorikat, és megismerni főszereplőit, az embereket. Ha jobban felkelti figyelmünket az eseménysorok mögött húzódó személy, belefogunk egy életrajz vagy önéletrajz olvasásába is. De miért is jók az ilyen könyvek?

Szeretjük megismerni az embereket ezekben a történetekben, akár a saját leírásaik alapján. Így kicsit közelebb kerülünk hozzájuk, és azt képzeljük: valójában már ismerjük őket. Ez persze nem igaz. Nem lesznek a barátaink, sem közeli ismerőseink, s bár tudhatjuk, melyik a kedvenc ételük-italuk, soha nem költünk el egy finom vacsorát a kedvenc ön  életrajzíróinkkal. Mégis rengeteg ilyen könyvet olvasunk – a statisztikák szerint. 

Az önéletrajz nem új keletű műfaj. Bár a kifejezéssel angolul például csak a 18. században találkozunk először, ismerünk ennél sokkal régebbi autobiográfiákat is. Az első ismert történet – melynek műfaji meghatározása szerint a főszereplője és elbeszélője azonos a szerzővel – Szent Ágoston: Vallomások(Confessio) című beszámolója az i. sz. 4. század végéről. Ebben Ágoston elmeséli az életét; honnan hová jutott el, hogyan lett egy dorbézoló, kicsapongó fiatalból Isten és az egyház hű követője. Célja azt volt, hogy az emberek az ő életén keresztül jó példát lássanak arról, hogyan vehet valakinek az élete pozitív fordulatot. 

Később, a reneszánsz idején kifejezetten divatos lett az önéletrajz műfaja (ez egyébként a történetírás egy fontos válfaja is egyben). Szerzői ismert személyek voltak: uralkodók, hadvezérek, politikusok. Írásaikon keresztül mutatták be koruk és saját életük egy-egy fontos eseményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!