hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi döntés előtt Izrael: Mi lesz a bibliai területek sorsa?
Susan Rice, Caroline Glick és Daniel Pipes is nyilatkozott a Heteknek
Történelmi döntés előtt Izrael: Mi lesz a bibliai területek sorsa?

Fotó: AP / Debbie Hil

2020. 06. 25.
„Példátlan, történelmi lehetőség” – állítja Benjamin Netanjahu, aki a Trump-féle béketerv alapján Izraelhez csatolná a Nyugati part 30 százalékát. A folyamat a tervek szerint már július elsejével megindulna. A Hetek számos izraeli és nemzetközi szakértőt kérdezett arról, hogy egyetértenek-e az annektálás tervével. A válaszokból kiderül: nagy dilemma a döntés, még az izraeli jobboldalon is.(2020.06.26)

"Ez az első lehetőség 53 év óta, hogy Izrael kiterjessze a fennhatóságát Júdea és Szamaria területeire, Trump elnök békevíziójának megfelelően. Izrael ezzel hosszú távon biztosíthatja nemzeti és stratégiai érdekeit. Ki tudja, mikor adódik legközelebb ilyen alkalom. Tragédia lenne, ha nem cselekednénk” – nyilatkozta a Heteknek az egyik legismertebb izraeli jobboldali publicista, Caroline Glick.

Hasonlóan vélekedik Eugene Kontorovich, a Chicagói Egyetem nemzetközijog-professzora, a téma egyik legnevesebb izraeli–amerikai szakértője. „Izraelnek ki kell terjesztenie fennhatóságát valamennyi zsidó településre és a Jordán-völgyre (a nyugati part mintegy 30 százalékára)” – mondta Kontorovich lapunk kérdésére.

Most vagy soha?

Benjamin Netanjahu a korábbi választási kampányokban visszatérően megígérte, hogy győzelme esetén kormánya napirendre tűzi a bibliai területek, illetve a Jordán-völgy „annektálását”. (A nemzetközi sajtóban nyugati part vagy Ciszjordánia néven szereplő területekre – izraeli meghatározás szerint: Júdea és Szamaria – az „annektálás”, mint nemzetközi jogi fogalom izraeli értelmezésben nem használható, lásd keretes cikkünkben Eugene Kontorovich értelmezését, amelyet korábban a Heteknek adott interjúban osztott meg – a szerk.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!