hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Német bevándorláspolitika: Milyen árat fizetnek a jólétért?
Gazdasági célok és migráció
Német bevándorláspolitika: Milyen árat fizetnek a jólétért?

(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 07. 15.
Szakértők szerint 2035-ig évi 260 ezer, majd évi 385 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak ahhoz, hogy az ország gazdasági teljesítménye – és jóléte – hosszú távon fenntartható legyen. Európa-szerte ismert probléma, hogy a demográfiai krízis visszahúzza a gazdasági növekedést.

Németország az elmúlt évtizedben a bevándorlás első számú célországává vált Európában, s a migráció jelentős hatással van az ország társadalmára és gazdaságára is. A Demográfia című folyóirat előző számában jelent meg Leitheiser Fruzsina könyvszemléje a Bertelsmann Alapítvány tavaly kiadott tanulmányáról, amely azt vizsgálja, milyen mértékű és összetételű bevándorlásra lenne szüksége Németországnak a jövőben ahhoz, hogy fenntartható legyen a német gazdaság élvonalbeli teljesítménye, illetve a társadalom megszokott jóléti szintje. 

A prosperálás feltétele – a megfelelő termelékenység és tőkeerő mellett – elsősorban az, hogy hosszú távon biztosítva legyen a keresőkorú (18–64 éves) lakosság megfelelő aránya. A nagy létszámú baby boomer generáció tagjai ugyanis pár éven belül mind elmennek nyugdíjba, s az őket követő korosztályok létszáma egyre fogy.

 Nő a gyermekvállalási kedv

A szakértők azzal számolnak, hogy a németek termékenységi arányszáma (egy nőre jutó átlagos gyerekszám) hosszabb távon 1,4–1,5 között fog mozogni. A németek bőkezű családpolitikájának ugyanis az elmúlt években kezdett el beérni a gyümölcse: 2010–2019 között 1,36-ról 1,59-re nőtt a termékenységi ráta (egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszám) – 1,5-öt meghaladó értékre a 70-es években volt Németországban utoljára példa. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!