Szigorúbb bevándorlási törvényeket preferálna a németek többsége
Az illegális bevándorlás egyre jobban "fojtogatja" az országot
Szigorúbb bevándorlási törvényeket preferálna a németek többsége

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 14.
Berlin EU-elnöksége idén egész blokkra kiterjedő megállapodást igyekszik tető alá hozni a migrációval kapcsolatban. A német polgárok nagy része azt szeretné, ha az EU megakadályozná a menedékkérők engedély nélküli bejutását a blokkba, s ehelyett közvetlenül a válságsújtotta régiókból szállítaná át őket, derül ki egy, a Welt Am Sonntag újság által közzétett felmérésből. 

A válaszadók 59 százaléka támogatja a blokk közös európai menedékjogi rendszerének átalakítását a az EU-ba illegálisan érkező menedékkérők belépésének megakadályozása érdekében, és ehelyett arra koncentrálnának, hogy „kiszolgáltatottabb menekülteket” közvetlenül a válságsújtotta területekről hozzák el a menekülteket. A megkérdezettek 30 százaléka ellenezte a felvetést, 11 százalék pedig nem tudta eldönteni. 

A 2016-os menekültválságot követően az Európai Bizottság intézkedéseket léptetett életbe a szabálytalap migráció csökkentésére, de a témával kapcsolatos hivatalos felvetéseinek ismertetését több ízben elhalasztották, a blokk migrációs politikájával kapcsolatos szélesebb konszenzus pedig nem született a Bizottságon belül. 

Míg az óriási bevándorlási hullámmal küzdő dél-európai országok nagyobb szolidaritást kértek az EU országok részéről, a közép- és kelet-európai országok kormányai mindeddig elutasították a menedékkérők befogadásával kapcsolatos kvótákat. 

A hét elején Horst Seehofer német belügyminiszter kijelentette: Németország azon lesz, hogy az EU tagállamokkal migrációs reformmal kapcsolatos politikai megegyezésre jusson, míg Berlin tölti be a Tanács soros elnökségi pozícióját, egészen december 31-ig. 

Németország az az EU tagország, aki a legtöbb menedékkérőt fogadta be török menekülttáborokból egy 2016-as megegyezésnek megfelelően, melyben Brüsszel és Ankara lefektette, Törökország megfékezi a menekültáradatot, és csak bizonyos számú migránst enged tovább Európába, amennyiben Németország pénzügyi segélyt nyújt neki.

Az ENSZ adatai szerint Törökországban 3 millió körülre tehető a menekültek száma. Ankara többször fenyegetett az egyezmény felmondásával, mivel először is az EU nem teljesítette velük szemben a megígért összeg kifizetését, másrészt a török állampolgárokat érintő vízummentesség nem lépett életbe. 

A német demográfiai válságról, és annak kezeléséről a Hetek pénteken megjelenő számában olvashat.

(Politico/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!