hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán oltalma alatt
Kikezdhető-e a Hezbollah érinthetetlensége?
Irán oltalma alatt

Kikezdhető-e a Hezbollah érinthetetlensége?(Fotó: AP / Hussein Mala)

2020. 05. 07.
Egyik szempontból diplomáciai áttörés, másikból csak névleges gesztus a Németországban a Hezbollah tevékenységére bevezetett tilalom: mindenképp előrelépés a korábbi hozzáálláshoz képest, viszont nem elég a szervezet visszaszorításához. Más, Iránnal való kapcsolatukat féltő államok szintén hajlamosak kesztyűs kézzel bánni a nemzetközi bűnhálózatot működtető és Izrael megsemmisítésére felesküdött terrorcsoporttal.

Tavaly a Bundestag nem szavazta meg azt az AfD (Alternative für Deutschland) által régóta szorgalmazott törvényt, mely terrorszervezetnek nyilvánította volna a Hezbollah politikai szárnyát is, nem csak a katonait. Többek között amerikai kongresszusi képviselők és Mike Pompeo külügyminiszter sürgetésére most végül a német belügyminisztérium meghozta ezt a döntést. Indoklásként a hivatal elismerte, hogy a Hezbollah Izrael megsemmisítésére törekszik, ami „ellentétes a nemzetközi állásponttal és Németország nemzeti ethoszával” (a Hezbollah szervezésében a ramadán utolsó péntekén Berlinben 1996 óta évente megrendezett Al-Kudsz – Jeruzsálem arab neve – nap célja is Izrael elpusztításának propagálása).

Németország tulajdonképpen a Hezbollah európai toborzó- és finanszírozási bázisa. A tiltás értelmében mostantól az itt működő több mint ezer tagnak és sok ezer szimpatizánsnak tartózkodnia kell az Irán támogatta síita csoportosulás minden jelképének nyilvános használatától, és számíthatnak a belföldi tevékenységükkel szembeni hatósági fellépésre – a bejelentést követően Észak-Rajna-Vesztfáliában, Brémában és Berlinben házkutatásokra került sor a Hezbollahhoz köthető mecsetekben és lakcímeken.

Túl kevés, túl későn

A német lépés évtizedekkel korábban esedékes lett volna. Angela Merkel kormánya, mondvacsinált érvekre hivatkozva – az izraeli–palesztin megegyezést feltételként szabva, vagy a Hezbollah libanoni társadalmi-politikai tényező mivoltát kiemelve – eddig mindig elodázta. A Jerusalem Post ennek hátterében egy megállapodást sejt, mely állítólag egy 1992-es berlini terrortámadás után született meg a német kormány és a Hezbollah között arról, hogy ez utóbbi és Irán beszünteti német területen az akcióit, ha folytathatja az adománygyűjtést, toborzást, szervezetépítést és ideológiájának terjesztését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!