hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán oltalma alatt
Kikezdhető-e a Hezbollah érinthetetlensége?
Irán oltalma alatt

Kikezdhető-e a Hezbollah érinthetetlensége?(Fotó: AP / Hussein Mala)

2020. 05. 07.
Egyik szempontból diplomáciai áttörés, másikból csak névleges gesztus a Németországban a Hezbollah tevékenységére bevezetett tilalom: mindenképp előrelépés a korábbi hozzáálláshoz képest, viszont nem elég a szervezet visszaszorításához. Más, Iránnal való kapcsolatukat féltő államok szintén hajlamosak kesztyűs kézzel bánni a nemzetközi bűnhálózatot működtető és Izrael megsemmisítésére felesküdött terrorcsoporttal.

Tavaly a Bundestag nem szavazta meg azt az AfD (Alternative für Deutschland) által régóta szorgalmazott törvényt, mely terrorszervezetnek nyilvánította volna a Hezbollah politikai szárnyát is, nem csak a katonait. Többek között amerikai kongresszusi képviselők és Mike Pompeo külügyminiszter sürgetésére most végül a német belügyminisztérium meghozta ezt a döntést. Indoklásként a hivatal elismerte, hogy a Hezbollah Izrael megsemmisítésére törekszik, ami „ellentétes a nemzetközi állásponttal és Németország nemzeti ethoszával” (a Hezbollah szervezésében a ramadán utolsó péntekén Berlinben 1996 óta évente megrendezett Al-Kudsz – Jeruzsálem arab neve – nap célja is Izrael elpusztításának propagálása).

Németország tulajdonképpen a Hezbollah európai toborzó- és finanszírozási bázisa. A tiltás értelmében mostantól az itt működő több mint ezer tagnak és sok ezer szimpatizánsnak tartózkodnia kell az Irán támogatta síita csoportosulás minden jelképének nyilvános használatától, és számíthatnak a belföldi tevékenységükkel szembeni hatósági fellépésre – a bejelentést követően Észak-Rajna-Vesztfáliában, Brémában és Berlinben házkutatásokra került sor a Hezbollahhoz köthető mecsetekben és lakcímeken.

Túl kevés, túl későn

A német lépés évtizedekkel korábban esedékes lett volna. Angela Merkel kormánya, mondvacsinált érvekre hivatkozva – az izraeli–palesztin megegyezést feltételként szabva, vagy a Hezbollah libanoni társadalmi-politikai tényező mivoltát kiemelve – eddig mindig elodázta. A Jerusalem Post ennek hátterében egy megállapodást sejt, mely állítólag egy 1992-es berlini terrortámadás után született meg a német kormány és a Hezbollah között arról, hogy ez utóbbi és Irán beszünteti német területen az akcióit, ha folytathatja az adománygyűjtést, toborzást, szervezetépítést és ideológiájának terjesztését.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!