hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fucsida Micuo: Szamurájból evangélista
A Pearl Harbor-i támadást vezető japán pilóta útja Krisztushoz
Fucsida Micuo: Szamurájból evangélista

A pilóta már misszionáriusként tért vissza az 1950-es években Pearl Harborba, a támadás helyszínére.(Forrás: Wikipedia / Mitsuo Fuchida)

2020. 07. 15.
Alig egy hónap múlva lesz 75 éve, hogy a japán fegyverletétellel a II. világháború utolsó frontján, a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződtek a harcok.  Az Egyesült Államok hadba lépését Japán ellen szó szerint egy Fucsida Micuo nevű repülőszázados robbantotta ki. Nem mindennapos történet az övé.

A szamuráj ősöktől származó Fucsida ambiciózus katonai vezetőként meggyőződéssel vallotta, hogy a Japán Császárság uralkodásra hivatott az ázsiai térségben. Apja egy sportbaleset következtében nem jelentkezhetett a katonai akadémiára, de Micuót spártai neveltetésben részesítette, aki korán kitűnt vezetői képességeivel. A századelőn Oroszország ellen vívott sikeres háború is táplálta azt a harci szellemet, amely valósággal beszippantotta a kisfiút. Már a haditengerészeti akadémián eljegyezte magát a repüléssel. Képességei révén tizennégy órás képzés után már önállóan repülhetett, az intézmény történetében rekordként.

Aki hadba kényszerítette Amerikát

Fucsida a kadétévek után egy cirkálón szerzett harci tapasztalatokat a Kína elleni második hadjáratban, majd a Kaga anyahajón teljesített szolgálatot. Egyik első túlélési kalandja ekkoriban történt.

Egy ködös napon felderítést végeztek az óceán fölött, és szem elől vesztették a hordozót. Akkor még nem használtak radart, így távcsővel pásztázták a terepet a magasból. Percekre elegendő üzemanyag maradt csupán, amikor egy belső hang ennyit mondott: „Húzd fel!” Fucsida így tett: utasította pilótáját, hogy repüljön felfelé, míg a motor köhögni nem kezd. Ott meglátott egy fehér pontot – egy kínai dzsunka volt. Tudta, a magasság négyszeresét tehetik meg siklórepüléssel. Valamivel később a gép majdnem pontosan a dzsunka mellett orra bukott a vízben, és a két japánt kimentették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!