2001. 11. 02. (V/44)
Mikor bont újra vitorlát

Mikor bont újra vitorlát

2001. 11. 04.
Fa Nándorról néhány éve keveset hallani. Nevét akkor ismertük meg, amikor először társával, majd magányosan körülvitorlázta a Földet. A következő Vandee Globe-on már esélyesként kezelte a világ szaksajtója, ám 1996-ban elpártolt mellőle a szerencse. "Vonz a tenger, a tengeri vitorlázás és a verseny" – mondja Fa Nándor, aki egyelőre csupán a magyar kis- és középvállalkozók szokásos piaci versenyében küzd a jobb pozícióért. Ha azonban ebben a tengerhez hasonlóan cseppet sem barátságos közegben nyertes lesz, nyerni akar az óceánon is. Manapság tehát elsősorban vállalkozó, ám céljai – akárcsak a sportban – az üzleti életben is nagyok. A "földkerülőként" ismertté vált egykori versenyző kikötőtechnikai berendezések és egy világhír? vitorlásruházati márka forgalmazásával foglalkozik. Cége sikeresnek és életképesnek bizonyult, hiszen több nyugat-európai megrendelésnek tesz eleget. Szakított egykori szponzoraival, de nem személyes ellentétek miatt, hanem magát a szponzorálás konstrukcióját nem vállalja tovább. 
2001. 01. 13. (V/2)
Indulás előtt

Indulás előtt

2001. 01. 13.
Kívülről nem nagyon ronda a ház. Igazi arcát azonban belső udvaráról mutatja. Számtalan lakássá alakított fészerében, folyosóján és melléképületében, nem éppen EU-konform körülmények közt hatvan ember él. Az udvar szemete közt – áll itt öreg Lada, kiszuperált babakocsi, lóabrak és az egyik sarokban fölhalmozva egy valóságos, kicsinyített szeméttelep – ide látszik a város büszkesége, a vár. A püspöki palota teraszáról akár ide is inthetne az érsek, ám ő most a Szent Mihály Székesegyházban a szentévet búcsúztatja. A harang szavát itt is hallani, de ez, úgy tűnik, kevés. Két hét múlva, ha nem történik valami, Veszprém tíz roma családja fölkerekedik és elindul Hollandiába. A közösséget – melyből most dél felé csak az asszonyokat és lányokat találom idehaza – eddig Babai János, az Országos Cigány Önkormányzat helyi koordinátora bírta maradásra, annak ellenére, hogy nekem azt súgja, menjen aki menni akar. Majd hozzáteszi: "Azért csak mindenki magyarként induljon, csendben és ne mint cigány, hatalmas felhajtással. Mert nem jó, ha úgy néz ránk a világ, mint egy olyan országra, ahonnan csak kivándorolni érdemes. Nem akarjuk elhagyni ezt a szép Magyarországot! De ha egyszer nem lehet már boldogulni, ha mi csak cigányok vagyunk és ez miatt nem kapunk munkát, akkor mit tegyünk, mondja meg?!
2000. 08. 12. (IV/33)
Balatonfüred, oszolj

Balatonfüred, oszolj

2000. 08. 12.
Két héttel az Anna-bál után áll a bál Balatonfüreden. A 17 fős városi képviselőtestület 11 tagja döntött úgy, inkább feloszlatják magukat, mintsem együtt dolgozzanak a polgármesterrel. A fideszes Pálfy Sándor ellen szépen sorjáztak a vádak a diktatórikus vezetési stílustól a félretájékoztatáson át a közpénzek (saját) magáncéghez focizásáig. Tíz nappal a július 27-i "robbanás" után azonban a tizenegyek mintha egymásra várnának. Eddig ugyanis nem indult semmilyen vizsgálat. Így könnyen lehet, Pálfynak szövetségesévé válik az idő. Ha ugyanis október 8-ig , az időközi választásig nem bizonyosodik be feketén-fehéren, hogy csalt, de legalábbis vétkes, akkor a lendületesen kezdő, s még az ellenzéke által a közelmúltig is támogatott önkormányzati politikus nemcsak a ciklusból még hátramaradt két évet, de a kivárásban könnyen felmorzsolódható ellentáborának köszönhetően gyakorlatilag a következő négyet is megszerezheti. Ennek tudatában aztán a 48 éves, autógépész diplomával rendelkező, és 1998-ig saját cégcsoportját építő polgármester meglehetősen nyugodt.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!