hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 12. 05. (XVIII/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Olaj, heroin, váltságdíj

Az elmúlt hetekben felváltva jelentek meg hírek az Iszlám Állam visszaszorulásáról, illetve erősödéséről. Az Egyesült Államok által vezetett szövetséges légicsapások és a kurd pesmergák szárazföldi hadműveletei ugyan valamelyest eredményesnek bizonyulnak, de a dzsihádistáknak két olyan fegyvertény van a birtokukban, amelyeknek valódi ellenszerét a nyugati országok még nem találták meg: a kiapadhatatlannak tűnő anyagi források és a folyamatos megújulást biztosító iszlamista harcosok érkezése.

Netanjahu új lapot kért

„Egy országot nem lehet úgy vezetni, hogy az ellenzék a kormányon belül működik” - mondta Benjamin Netanjahu, miután egyértelművé tette, hogy előrehozott választásokon akarja megerősíteni pozícióját, előreláthatólag 2015 márciusában. Ezzel a harmadik Netanjahu-kormány alig 20 hónapos kormányzás után szűnik meg, ami még a szokottnál sűrűbb izraeli választási naptárban is szinte rekord rövidnek számít. Az ellenzék szerint az előrehozott választás kizárólag arról szól majd, hogy a választók végleg hazaküldik-e a veterán kormányfőt.

Önkéntesek a nélkülöző ukrán területeken

Az ukrán gazdaság már régóta van nagyon nehéz helyzetben, a keleti határainál zajló háború pedig egyenesen katasztrofális körülményeket eredményezett az ott élő lakosság és az ukrán katonaság számára egyaránt. Ugyanakkor, mivel az államra kevésbé támaszkodhatnak, az önkéntes segítők száma és szerepe is megnőtt: egyházak, civil szervezetek, ismert személyiségek kezdenek önkéntes munkába, és a legeredményesebbek közülük tanácsadói meghívást is kaptak az új kormányzat részéről. A civil segítség nélkülözhetetlen szerepet kapott a humanitárius katasztrófa elkerülésében.

Svájc továbbra is igényt tart a képzett bevándorlókra

Ismét a bevándorlás volt a témája a hétvégi svájci népszavazásnak, amelyet – a kezdeményező szervezet nevéről – egyszerűsítve Ecopop-szavazásként emlegetett a helyi média. A szavazók elutasították azt a kezdeményezést, hogy a bevándorlók arányát az állandó lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. A bevándorlás mellett arról is dönthettek a svájciak, hogy a jövőben a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát aranyban tartsák-e, valamint az egyösszegű átalányadót eltöröljék-e. Ez utóbbi kérdéseket is nagy arányban, határozottan utasították el.

Kilép a koalícióból az RMDSZ

A kormányból való kilépés mellett szavazott az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT). A döntést két tartózkodással, ellenszavazat nélkül hozta a testület – tudtuk meg Kelemen Hunortól, a szövetség elnökétől. A végső döntést szuverén testületként a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) fogja meghozni december 13-án.

Sarkozy és a „nagy öreg”

Nicolas Sarkozyt választotta újra pártelnöknek múlt szombaton az UMP. A volt elnök ezzel a lépéssel újra teljes erővel belevetette magát a francia belpolitikába, sőt rögtön a külpolitikába is, hiszen első külföldi útja Angela Merkelhez vezet  a CDU konferenciájára december 9-én.

Belföld

McCain-szavak - Pofon jobbról

Nem várt helyről kapott félreérthetetlen, bár eltúlzott jelzést a magyar kormány. John McCain szenátor szavai diplomáciai bonyodalmakhoz vezettek és ezek után nehezen tartható már az az álláspont, hogy a hazánkat érő amerikai kritikák mögött az Obama-adminisztráció ármánykodása rejlik. A lapunk által megszólaltatott külügyi szakértők egybehangzóan állítják, hogy most kell nagyon észnél lenni, mert a probléma már nem kezelhető kommunikációs trükkökkel.

A média elrablása

Az RTL Klub mellett a Tv2 és meglepetésre a HírTv is kárvallottja lehet a médiatörvény legújabb módosításának, illetve a „királyi” csatornák közpénzből történő gyarapításának. A kereskedelmi tévék ugyanis kiszorulhatnak a műsorterjesztők alapcsomagjaiból, ahová a törvény erejénél fogva be kell majd kerülniük az új tévéadóknak – köztük várhatóan egy állami hírcsatornával. Meglehet, hogy a jövőben csak a köztévé csatornái maradnak „országosak”, vagyis mindenki számára elérhetőek.

Fantomkommandó

Rendőrök is kapcsolatban állnak az önbíráskodásra szakosodott Tolvajkergetők nevű csoporttal, melynek tagjai többször vettek elégtételt bűncselekmények feltételezett elkövetőin. A Tomcat által vezetett Tolvajkergetők honlapját az utóbbi időben feltörték, a vélt elkövetők között egy rendőr őrnagyot is emlegetnek. Még érdekesebbek azok az információk, melyek a csoport tagjai közt zajló belső levelezésből világlanak ki.

Meleg helyzet

Az idei év első félévében az AIDS már hét áldozatot szedett Magyarországon, éppen annyit, mint tavaly egész év során. Ez a szám nem tűnhet soknak, mégis aggasztó, hogy az áldozatok és fertőzöttek száma egyre növekszik. A fő ok a szabadszex térhódítása: tavaly a 201 frissen regisztrált fertőzött közül 131-en homo-, illetve biszexuális személyek voltak.

Veszprémi civil buktathatja a kétharmadot

Veszprémen az ország szeme. Itt bukhatja kétharmadát a Fidesz, ha jelöltje nem nyer a Navracsics Tibor uniós biztos parlamenti mandátumáért kiírt időközi választáson. A február 22-ei voksolás eddig tét nélkülinek tűnt, hiszen 2006 óta nem nyert erre más, csak a Fidesz embere. Mára azonban megváltoztak a viszonyok. Egy civil szervezkedni kezdett, az utca pedig a vállára vette. Ifjabb Kész Zoltánt a demokratikus ellenzéki erők zöme is támogatja, bár az LMP már bejelentette: most is önálló lesz. De az MSZP, a DK, az MLP a helyi Lokálpatrióták Egyesülete mellé állt. Kész hálás mindezért, de hangsúlyozza: független, nem ül be egyik frakcióba sem.

Hit és értékek

Mekka felé

Új ökumenizmus bontakozik ki a keresztény világ és az iszlám között. Az angolszász sajtóban „kriszlamizmus”-ként emlegetett jelenségre Ferenc pápa isztambuli látogatása hívta fel a figyelmet, ahol a Kék mecsetben Mekka felé fordulva imádkozott. Az iszlám felé történő nyitás azonban nem korlátozódik csupán a katolikus egyházra, több evangéliumi keresztény vezető is szövetséget keres a muzulmán világgal. „Ma világtendencia a vallási pluralizmus, ami a különbözőségek helyett a vallások közösségét hirdeti” - mondta a Hetek kérdésére Cris Putnam amerikai valláskutató, aki úgy látja, hogy az egyházi vezetők befolyásuk növelése érdekében egyre inkább készek félretenni alapvető vallási nézeteiket is.

HÁTTÉR

Halál és újrakezdés

A felszabadulást általában örömteli, várva várt eseményként képzelik el, hiszen a kínoktól vagy a biztos haláltól való megmenekülést jelenti mindazoknak, akik megérték ezt a percet. Azonban a holokauszt túlélői számára a felszabadulás nem minden esetben jelentette a kálvária végét. A hosszas megaláztatás, üldöztetés, az állandó bizonytalanság, a félelem, a véget nem érő megpróbáltatások, majd a szeretteiktől való kegyetlen elszakadás nyomait a szabaddá válás mámora sem volt képes kitörölni.

Fizetett munkakerülők

A stressz és a kiégés súlyos problémává vált a munka világában. Az egyre gyorsuló tempó, a globális piacok, a technikai fejlődés által lehetővé tett folyamatos készenlét mind több ember egészségére gyakorol negatív hatást. Ugyanakkor a felmérések azt is egyértelműen mutatják, hogy az átlagos munkavállaló naponta akár két-három órát is a magándolgainak intézésével tölt, vagyis „lóg” a munkahelyén. Sőt, vannak dolgozók, akik a kiégéshez hasonló tüneteket produkáló unalombetegséggel küzdenek – nem feltétlenül a saját hibájukból.

Hernyómizéria rabosítással

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság nem jogerős ítélete szerint a keleti lápibagoly lepke hernyóinak és élőhelyüknek állítólagos elpusztítása miatt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) által 10 milliárdos kárt megállapító, végül 1,5 milliárd forint kártérítésre perelt Gabnai Ernő erdőmérnök nem tartozik kártérítést fizetni.

Nagyhatalmak ütközőzónájában az ősi kurd nép

Elnyomás, háború, árulás, tömeggyilkosság – ezekkel a szavakkal jellemezhető a világ legnagyobb lélekszámú, ugyanakkor önálló állammal nem rendelkező kisebbségének története. Az elmúlt hónapokban bejárták a világsajtót az Iszlám Állam elleni harcot folytató pesmergák bátorságáról szóló történetek. De kik a kurdok, és miért nem sikerült az elmúlt évszázadokban kiharcolniuk az autonómiát?

Idomított vásárlók

Az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepét követő „fekete péntek” jelenti a karácsonyi szezon kezdetét, hazánkban az adventi gyertyák meggyújtásával párhuzamosan indul be a vásárlási láz. Az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát ekkor bonyolítják, de vajon milyen trükköket alkalmaznak az üzletek szerte a világon azért, hogy még azt is megvegyük, amit nem feltétlenül állt szándékunkban?

Mire jó egy depressziós zebrahal?

Laboratóriumok, egyetemi kutatócsoportok és cégek százai váltottak az elmúlt években kísérleti modellállatot. Nyugat-Európában és világszerte használják már úgy a tudományos kísérleteknél a zebrahalat (Danio rerio), akár csak korábban az egeret. Ez a hirtelen népszerűség robbanásszerű technológiai fejlődést eredményezett mind a biológia (génmanipuláció és klónozás), mind a technológia (robotika) területén.

Európába jön az izraeli földgáz?

Izrael nemrég azzal kereste fel az EU-tagállamokat, hogy amennyiben hajlandóak lennének eurómilliárdokat áldozni a közel-keleti ország földgázkitermelésének támogatására, csökkenhetne a kontinens orosz gázfüggősége.

KÁVÉSZÜNET

Gasztrotúra a Várban

Budapest idegenforgalmát jelentősen felélénkítették a legújabb városépítészeti restaurálások, melynek részeként felújították a Budai Várat is az egyre több magyar vendég örömére. Mi több, négy étteremmel és két szezonális terasszal egy egész gasztronegyed alakult ki a Vár északi részén, ahol ráadásként minden vendég ingyen parkol, amennyiben a négy étterem valamelyikében fogyaszt.

Hitchcock - A félelem nagymestere

Idén lett volna 115 éves Alfred Hitchcock híres filmrendező, forgatókönyvíró, producer, akinek lebilincselően izgalmas filmjeit máig nem feledik a nézők. Több mint 50 ismert alkotást készített hat évtizedes munkássága során, melyek közül a legtöbben ő maga is megjelenik a filmvásznon valamilyen jelentéktelen mellékszerepben. A suspens (feszült izgalomkeltés) és a pszichológiai thriller műfajokban alkalmazott technikák pionírja. Leghíresebb művei: Hátsó ablak (1954), Szédülés (1958), Észak-Északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963).

Ennyit megér a szemünk

Egyre növekszik a szemüvegesek száma, szakértők szerint mára minden második ember használ a jó látása érdekében szemüveget vagy kontaktlencsét. Bacsek Bettina optometrista véleménye szerint ez a tendencia az elkövetkező időkben tovább fog emelkedni, ezért fokozottan érdemes szemünk világát óvni, őrizni, hogy a lehető legtovább lehessünk az éleslátás birtokosai.

Gyógyító pihenés, pihentető gyógyulás

Hajdúszoboszló az egyik legkedveltebb hazai üdülőhely, olyannyira, hogy a „fiatalság forrásaként” is emlegetik újabban az egymásra épülő attrakciók és a többgenerációs egészségturizmusban betöltött vezető szerepe miatt. Ki ne küzdene napjainkban derékfájással, az ülőmunka következtében kialakult izomkötöttséggel vagy a mindennapi stressz okozta tünetekkel? Kevesen tudják, hogy a szoboszlói gyógyvíz-stresszprevenció és -kezelés esetén is hatékony megoldás, és már néhány nap alatt is csodát tesz szervezetünkkel!

Ünnepek alatt is BEACTIVE!

Cseresnyés Beátáról és edzésmódszeréről, a BEACTIVE-ről néhány héttel ezelőtti lapszámunkban írtunk. Így már tudjuk, hogy a BEACTIVE egy szerethető, „felhasználóbarát”, különleges edzésmódszer, amely úgy ad kihívásokat a testnek, és úgy fejleszt erőt, hogy közben okosan készteti munkára a gerincet és az ízületeket. Beát most arról kérdeztük, hogy milyen egészséges tippjei vannak év végére.

A könyv esélyei

Több helyről is kongatják a vészharangot, hogy nem olvasunk, a gyerekek nem olvasnak. Ön hogy látja a helyzetet?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!