hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európába jön az izraeli földgáz?

2014. 12. 13.
Izrael nemrég azzal kereste fel az EU-tagállamokat, hogy amennyiben hajlandóak lennének eurómilliárdokat áldozni a közel-keleti ország földgázkitermelésének támogatására, csökkenhetne a kontinens orosz gázfüggősége.

A kellően masszív ajánlatot maga az izraeli energetikai miniszter, Silvan Shalom tette Rómában, amikor a mediterráneumi uniós vezetőkkel találkozott. Súlyos eurókért cserébe kiépítenék a földgázszállító infrastruktúrát Izrael partjaitól Ciprusig, ahonnan a nyersanyagot tovább vihetnék Olaszországba és Görögországba – tudósított nemrég a Business Insider. A híradások szerint mind Ciprus, mind Görögország és Olaszország is támogatta az ötletet, így az izraeliek legközelebb Brüsszelben prezentálhatják a terveiket.

Habár Európa számára olcsóbb volna Egyiptomon keresztül vinni a gázt, ez túl nagy – és feltehetően szükségtelen – kitettséget jelentene, tekintve az egyiptomi politikai helyzet instabilitását. Egy izraeli–török vezeték szintén olcsóbb lenne, ezt viszont rögtön szabotálja az a közismert tény, hogy a jelenlegi török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan – finoman szólva is – Izrael egyik legnagyobb kritikusa.

Idén szeptemberben Izrael már kötött egy hasonló megállapodást Jordániával, 15 milliárd dollár értékben. Az egyezmény szerint Izrael 15 éven keresztül szállít nyersanyagot szomszédjának a Leviatán gázmezőkről. Ez mindmáig Izrael legnagyobb üzletkötése Jordániával, és ez egyben a jordánok fő beszállítójává is teszi. Silvan Shalom szerint ez a szerződés „történelmi jelentőségű, amely a két ország gazdasági és diplomáciai kapcsolatait is megerősíti”. Nem titok, hogy sikeres üzlet esetén hasonlókban reménykedik az izraeli vezetés az EU-val kapcsolatosan is, hiszen most eléggé felemás a viszony a palesztin üggyel kapcsolatos eltérő álláspontok miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!