hetilap

Hetek hetilap vásárlás
McCain-szavak - Pofon jobbról
Amerikai kritika okozott botrányt

2014. 12. 04.
Nem várt helyről kapott félreérthetetlen, bár eltúlzott jelzést a magyar kormány. John McCain szenátor szavai diplomáciai bonyodalmakhoz vezettek és ezek után nehezen tartható már az az álláspont, hogy a hazánkat érő amerikai kritikák mögött az Obama-adminisztráció ármánykodása rejlik. A lapunk által megszólaltatott külügyi szakértők egybehangzóan állítják, hogy most kell nagyon észnél lenni, mert a probléma már nem kezelhető kommunikációs trükkökkel.

John McCain az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb politikusa, volt elnökjelölt, a külügyi bizottság veterán tagja, a szövetségi felsőház katonai bizottsága elnöki posztjának várományosa. És republikánus. A szenátor az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával fejtette ki az Orbán-kormánnyal kapcsolatos averzióit. Mint mondta Magyarország sok tekintetben fontos szövetséges, ugyanakkor Orbán Viktor hivatalba lépése óta a hatalom központosításán dolgozik, csökkent a bíróságok függetlensége, támadás érte a civil szervezeteket, amelyek egy részét külföldi ügynököknek titulálták. Megemlítette Orbán tusványosi kijelentését az illiberális államról, és aggódott amiatt, hogy kormányfő távolságot tart az uniós államok legtöbbje által közösen vallott értékektől, miközben Oroszországot és Törökországot példaképnek tartja. Putyinnal szerinte szívélyes viszonyba került a magyar miniszterelnök, még nukleáris megállapodást is kötöttek.

„Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek [szappanopera] producerét küldjük nagykövetnek” – fogalmazott McCain és „totálisan alkalmatlannak” nevezte a nagyköveti posztra jelölt Colleen Bradley Bellt.

Az ezt követő magyarországi kapkodásból kiderült, hogy nem mindenki beszéli azonos szinten az angol nyelvet, továbbá a külügyben mintha nem lennének tisztában az amerikai kormányzati struktúrával. Kovács Zoltán külügyi kormányszóvivő kijelentette, hogy a szöveg Putyint nevezi újfasiszta diktátornak és nem Orbán Viktort, de azért a magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCain szenátorral. Addig is Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt, akinek – mint az Obama-adminisztráció delegáltjának – semmi köze sincs ahhoz, hogy miket beszélnek a republikánusok Washingtonban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!