hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarkozy és a „nagy öreg”

2014. 12. 12.
Nicolas Sarkozyt választotta újra pártelnöknek múlt szombaton az UMP. A volt elnök ezzel a lépéssel újra teljes erővel belevetette magát a francia belpolitikába, sőt rögtön a külpolitikába is, hiszen első külföldi útja Angela Merkelhez vezet  a CDU konferenciájára december 9-én.

A volt elnök megválasztása nem jelentett nagy fordulatot, az eredmény borítékolható volt. Nicolas Sarkozyt a szavazatok 65 százalékával választották meg pártelnöknek alig több mint két évvel az elnökválasztáson elszenvedett veresége után. A volt francia elnök akkor még azt ígérte, hogy nem fog visszatérni a politikai életbe. François Hollande minden rekordot felülmúló politikai gyengesége azonban olyan vákuumot hozott létre a francia belpolitikában, hogy a legutolsó sejtjében is politikus Sarkozy nem tudott ellenállni a visszatérés csábításának.

Bár Sarkozy újraválasztása nem volt kétséges, eredménye elmarad a tíz évvel ezelőtti 85 százalékos elsöprő győze­lemtől, amellyel először lett az UMP vezetője. A tét persze elsősorban nem csupán a párt vezetése, hanem a 2017-es elnökválasztáson való indulás. Ez talán nem is lesz olyan könnyű, mint korábban sokan gondolták. Az elnökjelöltségre az UMP-ben ugyanis még két ember aspirálhat Sarkozy mellett: François Fillon és Alain Juppé korábbi miniszterelnökök. Fillonnak – aki Sarkozy miniszterelnöke volt a teljes ciklus alatt – az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a népszerűsége, miután kiderült: François Hollande kabinetfőnökének adott tippeket, hogyan lehetne fogást találni Sarkozyn az ellene folyó korrupciós nyomozás során.

Az elmúlt hetekben jelentkezett be a 2017-es elnökjelöltségre Alain Juppé, aki Sarkozy kormányaiban ökológiai, hadügyminiszteri, majd külügyminiszteri posztot töltött be, de volt már pártelnök, Párizs polgármester-helyettese, illetve miniszterelnök is – mindkét utóbbi funkcióban Jacques Chirac alatt. Juppé jelöltsége még sok gondot okozhat Sarkozynek: a Journal du Dimanche nevű újság felmérése szerint a volt miniszterelnök jelen pillanatban sokkal népszerűbb a teljes választói körben, mint Sarkozy. Mindemellett elképzelhető, hogy az idő a volt elnöknek dolgozik, 2017 ugyanis még messze van, Alain Juppé pedig – a népszerűsége ellenére – sok tekintetben jelentős hátránnyal indul az elnökjelöltségért Sarkozyvel szemben.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!