hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olaj, heroin, váltságdíj
Miből finanszírozza magát az Iszlám Állam?

2014. 12. 04.
Az elmúlt hetekben felváltva jelentek meg hírek az Iszlám Állam visszaszorulásáról, illetve erősödéséről. Az Egyesült Államok által vezetett szövetséges légicsapások és a kurd pesmergák szárazföldi hadműveletei ugyan valamelyest eredményesnek bizonyulnak, de a dzsihádistáknak két olyan fegyvertény van a birtokukban, amelyeknek valódi ellenszerét a nyugati országok még nem találták meg: a kiapadhatatlannak tűnő anyagi források és a folyamatos megújulást biztosító iszlamista harcosok érkezése.

Tizenhat iraki határőrt gyilkoltak meg hétfőn az Iszlám Állam terroristái az ország nyugati részén. A kalifátus júniusi kikiáltása óta az ilyesfajta hírek szinte alig lépik át a nyugati világ ingerküszöbét, egyetlen okból: majdnem minden napra jut egy. Az ENSZ iraki missziójának legfrissebb jelentése szerint csak novemberben 1232 iraki halt bele különféle terrortámadásokban. Az ország az amerikai csapatok 2011-es kivonása óta a legsúlyosabb válságát éli át.

Jelenleg két fronton zajlik a világ talán legkegyetlenebb terrorszervezete elleni harc. A levegőben az Egyesült Államok és a koalíciós erők bombázzák napi rendszerességgel az iszlamisták által elfoglalt városokat, a szárazföldön pedig két jelentős haderő – a kurd és az iraki hadsereg – hajt végre műveleteket. Közülük is a kurd pesmerga hadsereg a kiemelkedőbb, mintegy háromszázezer harcosával.

Szakértők szerint a pesmergák a világ legkeményebb katonái, szívósságuknál talán csak elszántságuk nagyobb. A helyszíni beszámolók alapján a pesmergák úgy gondolják, hogy jelenleg ők az első számú képviselői a terrorizmus elleni harcnak. A tények és a számok alapján ez persze nem áll messze a valóságtól: a konfliktus kirobbanása óta több mint tizenötezer kurd harcos vesztette életét. Saját elmondásuk alapján naponta hatvan-hetven katonát veszítenek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!