hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kilép a koalícióból az RMDSZ
Menni és mégis maradni

2014. 12. 12.
A kormányból való kilépés mellett szavazott az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT). A döntést két tartózkodással, ellenszavazat nélkül hozta a testület – tudtuk meg Kelemen Hunortól, a szövetség elnökétől. A végső döntést szuverén testületként a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) fogja meghozni december 13-án.

Az RMDSZ elnöke Victor Ponta miniszterelnököt is értesítette a határozatról, így a miniszterelnök nem a sajtóból volt kénytelen értesülni a koalíciós partner döntéséről. Nem sokkal később Victor Ponta (képünkön lent) bejelentette: lemondana a miniszterelnöki tisztségről, amennyiben Klaus Johannis garantálja, hogy a jelenlegi kormánykoalícióból nevez ki miniszterelnököt.

„A választók hangjára a továbbiakban is oda kell figyelnünk, és úgy éreztük, hogy most a választóink akarata az, hogy többet foglalkozzunk a közösségépítéssel, és a kormányzati eszközöket ne tekintsük prioritásnak –  fogalmazott az RMDSZ elnöke lapunknak a döntés hátteréről. Kelemen szerint egy politikus két nagy hibát követhet el: az első, ha nem hallgatja meg a választóit; a másik, ha mindig azt teszi, amiről azt gondolja, hogy elvárják tőle a választói, és nem próbál irányt mutatni. „Vannak azonban pillanatok, amikor olyan döntést kell hozni, ami a választók véleményével egybevág” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor lapunk kérdésére elmondta, hogy az RMDSZ nem akar kormányt buktatni, a Ponta-kormánynak a szövetség nélkül is megvan a stabil többsége a törvényhozásban. Az elnök szerint a szövetség továbbra is folytatni fogja a párbeszédet a romániai politikai erőkkel, a választók felhatalmazása szerint, és továbbra is támogatni fogják az életszínvonal növelését, a gazdasági növekedést célzó intézkedéseket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!