hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sztrájkol egy beteg kórház
Az államtól várnak segítséget

2001. 02. 17.
"Tudom, hogy a kórházvezetés üres zsebében kaparászunk, de valahogy föl kell hívni a figyelmet arra, hogy minket elfelejtettek" – kezdi mondanivalóját az ajkai Magyar Imre Kórház szakszervezeti titkára, Horváth János. A szerdán háromnapos munkabeszüntetést kezdeményező 24 műszaki dolgozó azt nehezményezi, hogy 1999 tavaszától minden törvényben előírt bérfejlesztésből kimaradtak. Az intézményvezetők a kijelentés jogosságát vitatják, s széttárják a kezüket: ha tudnának, sem fizethetnének.

Az ajkai kórház nincs abban a helyzetben, hogy fizessen. Élén tavaly novembertől új igazgató és önkormányzati biztos működik, hiszen az 1,6 milliárdos költségvetéssel dolgozó intézmény adósságállománya az év végére meghaladta a 200 millió forintot. Egy éve nem fizetnek vizet és villanyt, hitelbe kapják a gyógyszereket, és közvetítőket vesznek igénybe ahhoz is, hogy mirelit áru érkezhessen a konyhára. A baj akkora, hogy a sztrájkolók és a kórház vezetése nem is haragszanak egymásra. Dr. Flórián Csaba igazgató maga is mosolyogva említi, talán annak a kollégájának van igaza, aki – szintén intézmény- és deficitkezelőként – minden bérkövetelésnek kapásból enged. Mondván, még néhány tízmillió forint adósság már úgysem számít. A baj persze ott van, hogy a fedezet nélküli kötelezettségvállalás fogalmát, sajna, ismeri a jog. A főorvos úr mosolya pedig arra utalhat: ha már a törvényességet sértve sem lehetne egy intézmény működését biztosítani, akkor talán elérkezett az idő arra, hogy maga a jogszabály változzék. A műszakiaknak ugyanis hiába van erkölcsileg igazuk, ha a rendelet őket kihagyta a béremelésre jogosultak köréből. Éppen elég megterhelést jelentettek a kötelező emelések, hiszen az OEP januártól például azt ígérte, 10,5 százalékkal emeli a kórház úgynevezett súlypénzét, ám ebből csupán 6 százalék érkezett meg. Pedig a számítások szerint 16 százalékra volna szükség. Akárhogy is, pénz nincs, és nem is lesz. Ezt egyébként a fenntartó önkormányzat képviselője is közölte a sztrájkolókkal. Sőt élvezik kollégáik szimpátiáját, amihez az is hozzájárul, hogy a 800 dolgozót foglalkoztató és 60 ezer ember kórházi ellátásáért felelős intézmény a sztrájk ideje alatt is dolgozik. Fennakadásokra egyedül a péntek adott esélyt, akkor két órára 180 dolgozó szüneteltette munkáját, közöttük tizenkét, külön célt megfogalmazó műtőssegéd. Ők a veszélyességi pótlékot keveslik. A helyzet pikantériája, hogy a jelenlegi egészségügyi miniszter korábban éppen a Magyar Imre Kórház igazgatója volt, így az intézmény problémáit – melyekkel mai utódja szinte azonnal megkereste – pontosan ismeri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!